Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5871 resultaten


ID: 78286 | Bouwkundig element

Pastorie

Keiemdorpstraat 106 (Diksmuide)
Pastorie met tuin, heropgebouwd in 1924 naar een nieuw ontwerp van architect Théodore Raison (Brugge). Voor de Eerste Wereldoorlog, omwald dubbelhuis van twee bouwlagen met toegangspoortje.


ID: 78288 | Bouwkundig element

Hoeve Eikendreef

Keiemdorpstraat 170 (Diksmuide)
Hoeve met losstaande en witgeschilderde bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), min of meer U-vormig rondom onverhard erf opgesteld. Als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De huidige opstelling en volumes klimmen blijkens een vergelijking tussen de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) terug tot omstreeks het midden van de 19de eeuw.


ID: 78275 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters van Liefde uit Heule

Keiemdorpstraat 49 (Diksmuide)
Klooster van 1921; sobere baksteenbouw van twee bouwlagen met rechthoekige muuropeningen gevat in korfboognissen. Boven de voordeur, nis met beeldje van de Heilige Jozef. Achterin, klassenvleugel eveneens uit de jaren 1920. Bakstenen lijstgevel geleed door lisenen, grote rechthoekige muuropeningen onder I-profiel en muizentand onder de gootlijst.


ID: 78079 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Kleine Dijk 41 (Diksmuide)
Laag arbeidershuisje heropgebouwd in de jaren 1920. Links, risaliet uitlopend op verhoogde trapgevel, rechts geflankeerd door klein dakvenstertje. Korfbogige muuropeningen, deels met doorgetrokken druiplijst, boven de deur beeldnisje. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten en rolluikkasten.


ID: 78172 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

Klierstraat 5 (Diksmuide)
Kapel van 1945 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans. Bakstenen bedehuisje op achthoekige plattegrond onder leien spits met ijzeren kruis. Spitsboogvormige toegang met witgeschilderde vleugeldeur.


ID: 78419 | Bouwkundig element

Kapel

Knokkestraat (Diksmuide)
Kapel na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd bij de erftoegang van hoeve. De kapel is voor het eerst aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1883. Kleine kapel op rechthoekige plattegrond en onder pannen zadeldak. Rondboogportaal, verdiept in accoladeboogvormige nis. Binnen bidruimte, waarna blauwbeschilderde deur met spijlen en altaar met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 78354 | Bouwkundig element

Hoeve

Koekelarestraat 40 (Diksmuide)
In de bocht gelegen hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw. In de zijgevel van het verbouwde boerenhuis rondboogvenstertje met bewaard houtwerk. Haaks op het boerenhuis nutsgebouw met links klein bakstenen kapelletje uit 1895 opgedragen aan de Heilige Maria.


ID: 78355 | Bouwkundig element

Dankkapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurenden Bijstand

Kruiskalsijdestraat (Diksmuide)
Dankkapel opgericht in 1922 door E. Willaert. Witgeschilderd bakstenen bedehuis op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak. Trapgevel met recent vernieuwd gevelparament naar oud model en recuperatie van de gevelsteen.


ID: 78366 | Bouwkundig element

Hoeve Beukenhof

Lappersfortstraat 31 (Diksmuide)
Als gedeeltelijk omwalde site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van circa 1843. Hoeve met losse bestanddelen L-vormig opgesteld rondom deels verhard erf. Erftoegang geflankeerd door twee bakstenen pijlers met ingewerkt Onze-Lieve-Vrouwkapelletje.


ID: 78097 | Bouwkundig element

Kapelletje van 1954

Laure Fredericqlaan (Diksmuide)
Kapelletje van 1954, ingeplant op vluchtheuvel en geaxeerd op de nieuwe woonwijk aan het noorden van de straat. Laag open kapelletje onder steil zadeldak. Spitsboognis van gesinterde baksteen, beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.