1404 resultaten
ID: 130314 | Landschappelijk element
Bosseveld 2 (Zwalm)
Twee gekandelaarde bomen op het erf, vermoedelijk bij een oude toegang tot het achtererf.
ID: 130126 | Landschappelijk element
Brouwerijstraat 21 (Zwalm)
Een geleide linde aan de straatzijde van de voormalige hoeve met paardensmederij, Brouwerijstraat 21, is er ingeplant tegen de blinde, kopse gevel van het hoevegebouw en vervult er de functie van welkomstboom.
ID: 130127 | Landschappelijk element
Brouwerijstraat 33 (Zwalm)
Op het achterliggend weiland horende bij de woning Brouwerijstraat 33 staan drie opgaande linden. De persoon die de bomen heeft geplant had een schrijnwerkerij ( deze stond op het perceel, aan de straatkant). Op het ogenblik van de inventarisatie was dit gebouw reeds afgebroken en waren de gronden verkaveld en te koop aangeboden. Naar verluid werden de bomen er aangeplant voor de productie van bijenhoning, honing die onder andere ook geoogst werd voor zijn duiven (honing werd aan het drinkwater toegevoegd).
ID: 130209 | Landschappelijk element
Bruggenhoek, Zwalmlaan (Zwalm)
Op de Ten Bergekouter, op de grens tussen Munkzwalm en Hundelgem, staat op een kruispunt van twee wegen een traditioneel gekandelaarde Hollandse linde. De Jagersboom is een vrij zeldzaam geworden voorbeeld van een alleenstaande boom in een grootschalig, open kouterlandschap met een uitgesproken beeldbepalend karakter en een mooie representatieve groeivorm.
ID: 130207 | Landschappelijk element
Bruggenhoek 1 (Zwalm)
Op de zuidwestkant van de hoeve, parallel met de Bruggenhoek, is er op het erf een gekandelaarde lindenrij aanwezig. Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd, dicht bij oude boerderijgebouwen, een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen, die hoog op de akker zijn ingeplant en hierdoor onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.
ID: 130058 | Landschappelijk element
Dries, S.V.D. Veldestraat 27 (Zwalm)
Bij het kruispunt van de Dries met de S.V.D. Veldestraat en in de hoek van een woonkavel staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen. Mogelijks is er ook een relatie met de wegkapel aan de overkant van de weg en is de linde ook een kapelboom.
ID: 130056 | Landschappelijk element
Dries 4 (Zwalm)
Aan de straatzijde staat in de hoek van een perceel een hoekboom. Het is een mooi ontwikkelde opgaande lindeboom.
ID: 45322 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Franskouter, Terweeënstraat (Zwalm)
Witgeschilderde bakstenen wegkapel onder zadeldak, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw en beschaduwd door twee gekandelaarde linden.
ID: 130167 | Landschappelijk element
Franskouter, Terweeënstraat (Zwalm)
Op het kruispunt van de Terweeënstraat en Franskouter wordt de kapel beschaduwd door twee gekandelaarde linden die volgens aloude traditie zijn aangeplant. De kapelbomen vormen samen een mooi ontwikkelde, beeldbepalende bomengroep. Op het moment van de inventarisering hadden de bomen respectabele stamomtrekken van bij de 3 meter.
ID: 130187 | Landschappelijk element
Franskouter 5 (Zwalm)
Op het erf van de Frans Couterhoeve staat een zéér mooi ontwikkelde lindeboom. Hij is opgaand en solitair ingeplant waardoor hij de natuurlijke habitus van linde benaderd. De lindeboom staat hier niet alleen op het erf mooi te wezen, linden zijn tevens een uitstekende voedselbron voor bijen en de bloesems kunnen we ook gebruiken voor het maken van thee.