Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 90403 | Bouwkundig element

Groot Goed ter Vlaagt

Abeelstraat 37 (Ruiselede)
Het "Groot Goed ter Vlaagt", historische hoeve, opklimmend tot de 13de eeuw. Voormalige hoofdcommanderij van de tempeliers en tussen 1312 en 1795 bezit van de hospitaalridders van Malta. Foncier van de heerlijkheid "Ter Vlaagt". Vermoedelijk was dit een zogenaamd mottehof oorspronkelijk met dubbele omwalling en indertijd de grootste hoeve van Ruiselede met uitgestrekte landerijen.


ID: 90462 | Bouwkundig element

Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum

Bruggesteenweg 128-134 (Ruiselede)
Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht, het Penitentiair Landbouwcentrum en bezoekerscentrum. Oorspronkelijk in 1836 opgericht als suikerfabriek.


ID: 90476 | Bouwkundig element

Herenhuis en brouwerij Den Anker

Bruggestraat 22 (Ruiselede)
Herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, met 18de-eeuwse kern en achterin gelegen de gebouwen van de voormalige brouwerij "Den Anker". Op deze plaats is al bebouwing te zien op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) afgebeeld met kleiner volume en twee bijgebouwtjes in de tuin.


ID: 90497 | Bouwkundig element

Hoeve Grooten Eeckhoute

Bundingstraat 1 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, zogenaamd "GROOTEN EECKHOUTE" zie houten opschrift links van de oprit. Ook nog "Hallaerts hof" genoemd naar de bewoners. De hoeve paalt aan de Pannemeersen in de vallei van de Bundingbeek.


ID: 90541 | Bouwkundig element

Site Knokmolen

Knokstraat 10 (Ruiselede)
De Knokmolen, een bakstenen stellingmolen, werd in 1840 gebouwd. Oorspronkelijk was het een olie- en korenwindmolen, vanaf 1940 enkel nog een korenmolen. De molen kreeg doorheen de tijd meerdere benamingen: Galgemolen, Sebastopolmolen, Spiesschaertszemeulen en Billietszemeulen. De maalderij van na de Tweede Wereldoorlog sluit onder de betonnen stelling aan bij de molen. De gerenoveerde molenaarswoning en het schuurtje op het molenerf behielden het oude volume en typologie.


ID: 90580 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij De Zwarte Leeuw

Markt 20-22 (Ruiselede)
Voormalige herberg en brouwerij "De Zwarte Leeuw". Voormalige locatie van herberg "De Leeuw", zie afbeelding op een figuratieve kaart van de dorpskern, 1680. In 1798 is de herberg de ontmoetingsplaats van opposanten van het Franse bestuur. In 1807 staat Ferdinand Vanderhaeghen vermeld als herbergier.


ID: 90660 | Bouwkundig element

Herberg De Harddraver, paardenslachterij en worstendrogerij

Pontstraat 20 (Ruiselede)
Op de hoek met de Tieltstraat. Geheel van een voormalige woning met herberg "De Harddraver", paardenslachterij en worstendrogerij, fasegewijs tot stand gekomen. De woning met herberg, op de hoek met de Tieltstraat, dateert volgens kadastergegevens van circa 1878. Vóór 1898 wordt aansluitend een paardenslachterij opgericht, deze wordt achtereenvolgens vergroot rond 1910 en 1948 en dan ingericht als magazijn. Naar verluidt wordt de herbergactiviteit stopgezet in 1944.


ID: 90685 | Bouwkundig element

Herberg De Keizer

Tieltstraat 58 (Ruiselede)
Laag dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot het einde van de 18de of begin van de 19de eeuw.


ID: 90697 | Bouwkundig element

Complex van stoommelkerij en stoomwasserij

Waterboordstraat 2 (Ruiselede)
Complex van voormalige stoommelkerij en stoomwasserij later omgevormd tot breiwarenfabriek. Ook Billiets fabriek genoemd naar de toenmalige eigenaar. Heden in gebruik als werk- en opslagplaats voor een firma van textielwaren. Op deze plaats zou de oude pastorie hebben gestaan.


ID: 14102 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Tolhuisstraat 323-325 (Schelle)
Hoeve gelegen aan de Rupeldijk, woonhuisgedeelte met haaks hierop hogere vleugel en ten oosten een schuur, thans deels omgebouwd tot restaurant.