Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 210025 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Torhoutsesteenweg (Zedelgem)
Achterin gelegen kapel. Historisch verbonden met het goed "Ter Loo", maar in 1960-1962 verkocht samen met een perceel grond voor de oprichting van het Centrum voor Kunstmatige Inseminatie. Een eerste familiekapel zou opgericht zijn kort na 1671. Volgens de literatuur is de neogotische kapel opgericht in 1847 maar op de Ferrariskaart (1770-1778) staat reeds een kapel. Wellicht worden bij de bouw van de nieuwe kapel in 1847 delen van de oorspronkelijke hergebruikt. Het kadaster registreert in 1883 de nieuwe constructie van een kapel die meer dan drie jaar tevoren plaatsvond. Vermoedelijk werd de bestaande kapel herbouwd. Bruine baksteenbouw onder zadeldak (leien), gebruik van gele baksteen voor de hoekkettingen. Aflijnende tandlijst en kalkzandstenen lijst onder de dakrand. Deuropening met dubbele deur en vensters in de zijgevels met spitsboog en afgeschuinde dagkanten. Verzorgd metselwerk in zandsteen bij de (neo?)gotische roosvensters in voor- en achtergevel.


ID: 209996 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lisbona

Torhoutsesteenweg 5 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel in neoclassicistische stijl gebouwd in 1861 door de familie Gilliodts-Dewitte. Toegankelijk via een onverharde eikendreef, aan de ingang geflankeerd door bakstenen pijlers met blauwhardstenen deksteen en hekken in smeed- en gietijzer. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder schilddak (leien) met aan zuidzijde een driezijdige uitbouw onder kegeldak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels boven een blauwhardstenen plint en verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met rechthoekige, betraliede keldermonden. Park met in het oosten een Lourdesgrot en in het noorden een stalling met koetshuis. Het park zelf is opgebouwd rond een centrale, langgerekte vijver met omgevende graspartijen.


ID: 210024 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Loo

Torhoutsesteenweg 56-58 (Zedelgem)
Kasteeldomein (voormalige zetel heerlijkheid Loppem) dat doorheen de jaren ingrijpende veranderingen heeft doorgemaakt. Landhuis op een hoogte gelegen in een park en toegankelijk via een onverharde oprit met bijhorende en achterin gelegen voormalig noviciaat met kapel van 1949. Park in landschappelijke stijl met licht verzonken, kronkelende paden en kleine kunstmatige reliëfverschillen, gazons, vijver, hoogstamboomgaard en merkwaardige bomen op de rand van het bos en als solitair aangeplant. Kasteel van drie bouwlagen op quasi rechthoekige plattegrond, onder schilddak. Ten zuiden van het kasteel staat een grote geënte beuk met een achttal vertakkingen van deels rode en deels groene beuk. Het leengoed reeds vermeld in 1322. In 1551, wanneer het goed gekocht wordt door Daniël de Schietere, is er in elk geval al sprake van een hofstede. Het kasteel is te zien op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571). Omstreeks 1845 wordt het kasteel volledig ver- of herbouwd.


ID: 83863 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkerk, hulpkerk Avermaat

Avermaat (Zele)
Eenbeukig zaalkerkje van vijf traveeën begrensd door smaller vlak afgesloten koor en flankerende sacristie en berging, gebouwd in 1955-1956 naar de plannen van Maurice Vermeiren.


ID: 83867 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel wijk Heikant

Bosstraat (Zele)
Bedevaartkapel in neoclassicistische stijl, gebouwd in 1813 en beschaduwd door twee lindebomen.


ID: 83878 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cesar Meeusstraat 14 (Zele)
Burgerhuis vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, bepleisterde voorgevel met traditionele gevelafwerking in neoclassicistische stijl van rond 1900.


ID: 83879 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cesar Meeusstraat 28 (Zele)
Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken, eclectische stijl gedateerd 1913, de sterk verbouwde pui onderbreekt de verticaliserende gevelopbouw.


ID: 83880 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen

De Deckerstraat 1-3 (Zele)
Beeldbepalend vrijstaand ensemble van twee woningen in baksteenbouw. Deels onderkelderde neoclassicistische woning van twee bouwlagen en vier en drie traveeën onder schilddak met kunstleien. Volgens kadastergegevens gebouwd in twee fasen: 1846 en circa 1870.


ID: 83883 | Bouwkundig element

Burgerhuis

De Deckerstraat 18 (Zele)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl tot de jaren 1910 bewoond door de bouwheer, textielfabrikant Gustavus J.B. Haegens, stichter van La Zéloise. Volgens kadasterarchief als nieuwbouw opgetrokken tussen 1846 en 1872.


ID: 83884 | Bouwkundig element

Ensemble van twee eclectische burgerhuizen

De Deckerstraat 25-27 (Zele)
Ensemble van twee gekoppelde en gespiegelde rijhuizen in eclectische stijl, waarvan de bouw in 1911 kadastraal genoteerd werd. Eenvoudige kleinere burgerwoningen met opvallend verzorgd en decoratief gevelparement, illustratief voor de kwalitatievere doorsnee-architectuur in de gemeente.