Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 84033 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Huivelde (Zele)
Moderne gotische kerk in strakke baksteenbouw, ingeplant op een beboomd perceel met achterliggend kerkhof, en gebouwd naar ontwerp van architect G. Van Meel van 1938-1939; door oorlogsomstandigheden werd de bouw pas voltooid in 1947; binnenafwerking en stoffering in de jaren 1950.


ID: 89701 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Huivelde 184-186 (Zele)
Ensemble van twee in spiegelbeeld gekoppelde enkelhuizen met voortuintje. Burgerhuizen gebouwd naar plan van 1931 van architect Adolf Keppens in eclectische stijl met decoratieve elementen ontleend aan de art deco.


ID: 84031 | Bouwkundig element

Sint-Ludgerusschool

Huivelde 211A (Zele)
U-vormig schoolgebouw, in 1913 opgericht als Gemengde Lagere School. Hoofdgebouw in eclectische stijl, zeer herkenbaar als schoolgebouw. Volgens bouwsporen in metselwerk aanvankelijk één bouwlaag, circa 1931 verhoogd tot twee bouwlagen. Heden zeven traveeën onder pannen zadeldak, met rechts feestzaal annex parochiezaal van drie traveeën breed.


ID: 84041 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kloosterstraat 15 (Zele)
Burgerhuis van 1844 met L-vormige plattegrond en dubbelhuisopstand, van vijf traveeën en twee bouwlagen, in neoclassicistische stijl. In de tuin en parallel aan de voorbouw, een kleine aanhorigheid bijgebouwd in 1852 en mogelijk eertijds bestemd als hovenierswoning.


ID: 84209 | Bouwkundig element

Kapelhof

Kouterstraat 108 (Zele)
Oorspronkelijk vrijstaand herenhuis, heden omsloten door schoolgebouwen, ten noorden van de speelplaats achter de Kouterkapel. Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddaken, in kern van 1665, met aanpassingen uit de 19de eeuw. Aansluitend bevinden zich nog twee 19de-eeuwse schoolgebouwen in L-vormige opstelling. Voormalige kloosterkapel gebouwd in 1875.


ID: 84199 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Kouterstraat 12 (Zele)
Burgerhuis, aanvankelijk met L-vormige plattegrond, in sobere neoclassicistische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw maar grondig verbouwd in de loop van de 20ste eeuw.


ID: 84072 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Meeus

Langemuntstraat 10, 14 (Zele)
Brouwerswoning, opgetrokken circa 1843 in een fraaie omringende beboomde tuin, met vijver en landschappelijke aanleg, aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met rechts een poorttoegang. De brouwerij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmanteld. De bedrijfsgebouwen ruimden plaats voor een vijver en paardenstallen met garage voor notaris Albert Meeus naar ontwerp van Henri Vanden Broucke van 1921.


ID: 84074 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Geel kasteeltje

Langemuntstraat 16 (Zele)
Villa in eclectische stijl gebouwd in het begin van de 20ste eeuw, ingeplant in een ruime omringende beboomde tuin tegenover de inmiddels verdwenen bijhorende brouwerij Roels. Verzorgde tuinafsluiting met decoratief hekwerk. De architect is niet bekend, maar volgens stijlkenmerken mogelijks een ontwerp van architect Joseph Van Bogaert.


ID: 84076 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Langemuntstraat 41 (Zele)
Groot burgerhuis met stijlvolle neoclassicistische lijstgevel, gebouwd circa 1879. Ruim dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met links aanpalend poortgebouw.


ID: 84095 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Hof ten Goede met park

Lokerenbaan 277 (Zele)
Hof ten Goede gaat terug op een rechthoekige omgrachte site met kasteel ingeplant aan de noordzijde, en aansluitend park in landschappelijke stijl ten zuiden. Onder Eugène van Meldert werd het historische kasteel omstreeks 1840-1844 verbouwd tot een buitenverblijf en werden nieuwe dienstgebouwen met stallen, koetsierswoning en koetshuis gebouwd, beide in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard. Het landhuis bewaart elementen van vroegere bouwfases, zoals aan de noordoosthoek een rechthoekig aanbouwsel, restant van het oude kasteeltje, mogelijk deels opklimmend tot de 16de eeuw.