Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

280 resultaten


ID: 91066 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twee lindes bij de erfoprit van een hoeve

Polletstraat (Kortemark)
Twee lindes bij de erfoprit van verbouwde hoeve. In één van de lindes hangt een blauwgeschilderd Mariakapelletje.


ID: 91311 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met linde en boomkapel

Steenstraat 67 (Kortemark)
Aan de weg gelegen hoeve met huidige bestanddelen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bij de erftoegang, oude lindeboom met houten kapelletje.


ID: 91468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Couchezhoeve en omgeving

Zarren-Lindestraat 57 (Kortemark)
Achteringelegen historische hoeve, zogenaamd "Couchezhoeve" naar de Zarrense familie Couchez. Twee oude lindes met boomkapelletje aan de erftoegang. Landelijke omgeving met weiden, rondom bomen, onder meer Canada- en Italiaanse polulieren, knotbomen. De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): hoevesite met ruim L-vormig volume, twee kleinere volumes en een poel binnen een ruime boomgaard.


ID: 133471 | Landschappelijk element

Eik en linde als welkomstboom

Klipgaardestraat 17 (Kortenaken)
Voor de voormalige ingang van een hoeve staan nog twee welkomstbomen. Een zomereik met een omtrek van 303 cm en een linde met een omtrek van 210 cm. De hoeve is voor het eerst zichtbaar op de militaire topografische kaart uit 1931. Aanvankelijk lag de toegang tot het erf tussen deze twee bomen. Deze toegang is ondertussen dichtgemetseld. Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.


ID: 131204 | Landschappelijk element

Twee opgaande tamme kastanjes als welkomstbomen pastorietuin

Wannegem-Lede (Kruisem)
Twee mooi ontwikkelde opgaande tamme kastanjes flankeren de inkom van de pastorietuin. Het zijn welkomstbomen die hier in de tuin, net voorbij het toegangshekken zijn aangeplant. Normaal staan de welkomstbomen vóór de toegang en zijn ze vermoedelijk naar binnen gebracht naar aanleiding van wegenwerken of straatverbreding. Ook de soortkeuze wijkt af van het traditionele, normaal zijn het linden die hier voor aangewend worden.


ID: 74355 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Biestlandweg 10 (Kruisem)
Langgestrekt 19de-eeuws boerenhuis met voorerf omgesloten door meidoornhaag en breed houten hek, beschaduwd door imposante linde.


ID: 43827 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Huisepontweg 2 (Kruisem)
Verwaarloosd boerenhuis, voorheen met dorpswinkeltje. Oorspronkelijke hoeve met losstaande bestanddelen op U-vormige aanleg op sterk afhellend erf toegankelijk via ijzeren hek aan overhoekse gemetste pijlers.


ID: 133044 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Molendamstraat 38 (Kruisem)
Op traditionele wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van een inmiddels verdwenen erf. Er werd een nieuw gebouw opgericht en de toegang is verlegd. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het zijn twee gekandelaarde Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek van 260 cm en de tweede boom een stamomtrek heeft van 233 cm.


ID: 131427 | Landschappelijk element

Welkomstlinde bij Goed ter Corpen

St. Elooiskeer 45 (Kruisem)
Een oude Hollandse linde flankeert de erftoegang bij het Goed ter Corpen en maakt tevens een mooi geheel uit met de tegenover gelegen beschermde Sint-Elooiskapel. De juiste leeftijd van de eeuwenoude boom is moeilijk te achterhalen, de stam is hol en heeft een belangrijk deel van zijn kruin verloren. De boom is imposant en beeldbepalend, hij vertoeft gezien zijn conditie nog in een behoorlijke staat en kan mits goede verzorging hier nog lange tijd vertoeven.


ID: 74313 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vijverdamstraat 4 (Kruisem)
Omhaagde hoeve met losstaande bestanddelen en fraai ijzeren hek tussen twee imposante linden.