Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

148 resultaten


ID: 132165 | Landschappelijk element

Geschoren prieel van gele kornoelje in oude moestuin

Kloosterstraat 40 (Voeren)
Het geschoren prieeltje van gele kornoelje maakt deel uit van een moestuinsite langs de Voer. Het loverprieel staat naast een houten kruis. Het prieeltje is een sierelement en getuigt van een oude beheersvorm uit het verleden.


ID: 131976 | Landschappelijk element

Geschoren sierhaag van haagbeuk

Kultjen 15 (Voeren)
De geschoren sierhaag staat ten noordoosten van de oprit van het erf. De hoeve, door graslanden en hoogstamboomgaarden omgeven, staat op de topokaarten van 1939 en later. De haag is aangeplant als erfafscheiding. Het is een mooi voor beeld van een representatieve groeivorm van kunstsnoei. De haagbeuk wordt in een boog over de toegang geleid en gesnoeid.


ID: 134391 | Landschappelijk element

Tuin, park en parkbos van kasteeldomein Trockart

Trockart 2 (Wellen)
Kasteeldomein met laat 19de-eeuws parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met aansluitend parkbos, aangelegd op een tot de 17de eeuw opklimmende site waarvan de configuratie tot vandaag onveranderd bleef; grachten met bruggen en smeedijzeren hekken, deels verbreed tot parkvijver.


ID: 133261 | Landschappelijk element

Berceau bij het abtshuis van Tongerlo.

Abdijstraat 40 (Westerlo)
Aan de zuidzijde van de tuin van het abtshuis staat een loofgang waarvan de noordelijke helft is aangelegd uit bruine beuk en de zuidelijke helft uit gewone beuk. De loofgang is perfect gesloten en biedt de gebruikers een aangename lommerrijke wandeling. De plantafstanden in de haag zijn sterk gevarieerd van 1 meter tot verschillende meters, ook zijn er zware koppen weggenomen. Dit wijst op afsterven van plantsoen ten gevolge van een tijdelijk onderbreking in het periodiek onderhoud.


ID: 301975 | Landschappelijk element

Berceau van bruine beuk in kasteelpark Vanackere

Wevelgem (Wevelgem)
In het noordoostelijke deel van het kasteelpark, aansluitend bij het gemeentelijk zwembad van Wevelgem, is er een berceau van circa 75 meter lang die in oorsprong is aangelegd bij de grens van het park. De berceau was er voor voor de bewoners van het kasteel die er volledig afgeschermd van de zon konden wandelen. Met een blanke huid onderscheidde men zich van werkende mensen die door arbeid op het land en in de moestuinen een getaande huidskleur hadden. De lovergang is uitgevoerd met bruine beuk en is op het moment van de inventarisatie toe aan een grondige restauratie. Een belangrijk deel van de berceau is door schaduwdruk en windworp beschadigd, de stalen steunconstructie is nog deels aanwezig.


ID: 71291 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Vanackere

Vanackerestraat 16 (Wevelgem)
Huidig gemeentehuis, ook het kasteel genoemd, in 1894-96 gebouwd als woonhuis door de familie Jules Vanackere-Van der Mersch. Kasteel gelegen in park met vijver, oud bomenbestand, lovergang in beuk, twee tuinpaviljoentjes waarvan één met ijskelder. Geheel aanvankelijk afgesloten door ijzeren hekken, thans enkel nog bewaard aan de linkerzijde van het gebouw. Conciërgewoning op het domein.


ID: 14546 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Bergenhof met tuin

Liersebaan 87 (Zandhoven)
Neoclaclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, omgeven door een mooi aangelegde tuin.


ID: 134151 | Landschappelijk element

Villa Quitmann met park

Diegemstraat 37, 41 (Zaventem)
Villa in neoclassicistische stijl gebouwd in 1896 als directeurswoning in opdracht van de industrieel Hermann Quitmann, eigenaar van de 'Tannerie & Maroquinerie Belges', omgeven door ruim park deels aangelegd in landschappelijke stijl van circa 3 hectare na samenvoeging van drie afzonderlijke eigendommen. Op een aanpalend perceel aan noordwestelijke zijde werd door één van Quitamanns bedienden een bescheiden villa opgetrokken. Beide eigendommen kwamen in 1933 in bezit van de industrieel Herman Feldheim.


ID: 130792 | Landschappelijk element

Liefkensdreef

Ambroossteenweg (Zemst)
De Liefkensdreef of Bollebaan is een voetpad aan de zuidzijde van de Ambroossteenweg, ter hoogte van de Boomgaardstraat. Dit pad is aan weerszijden van een rij beuken (Fagus sylvatica) en enkele gewone haagbeuken (Carpinus betulus) voorzien.


ID: 134161 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwenhuizen

Ambroossteenweg 104 (Zemst)
Landhuis omgeven door landschappelijk park van 1 hectare 18 are, dat grotendeels door oude zomereiken en kastanjes overschaduwd is. Het werd aangelegd bij het begin van de 19de eeuw, met belvedèreheuvel, serpentinevijver en een boogbrugje.