Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3550 resultaten


ID: 16085 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stavelestraat 2 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldak rondom begrint erf; kleine moestuin rechts van het boerenhuis. Rest van omwalling ten noorden. Inplanting aan straat.


ID: 16378 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Steendamstraat 5 (Alveringem)
Sterk aangepast 19de-eeuws boerenhuisje (nok parallel aan de straat) met voorliggende moestuin.


ID: 15955 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Weegschede 56 (Alveringem)
19de-eeuwse dorpswoning inspringend ten opzichte van de rooilijn. Rijhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen en leien) met drie dakkapellen (zadeldak).


ID: 15868 | Bouwkundig element

Kasteel  't Bos

Westover 1 (Alveringem)
Midden een ietwat verwaarloosd park gelegen kasteeltje, aan de kruising van Fortem en Westover, in volksmond " 't Bos" genaamd.


ID: 15870 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wijdouwbeekstraat 4 (Alveringem)
Geïsoleerde en via bochtige oprit bereikbare hoeve met losse bestanddelen en rest van oorspronkelijke omwalling ten noorden van boerenhuis. Nagenoeg T-vormige opstelling van de gebouwen rondom een deels verhard, deels door moestuin ingenomen erf. Stalvleugel met bakstenen stoep. Ten noorden, op lage terp staand boerenhuis, in kern mogelijk opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw (eerste kwart van de 19de eeuw ?). In verlengde van boerenhuis, stallingen.


ID: 135372 | Landschappelijk geheel

Polder van Stabroek met overgangszone naar de Noorderkempen

Ekeren (Antwerpen), Kapellen (Kapellen), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)
Het oostelijk deel van het landschap ligt in de zone waar de vruchtbare kleiïge poldergrond zich mengt met het zand van de Kempen. Van oudsher was het grondgebied van Kapellen iets hoger gelegen dan het omliggend land, dat vòòr het aanleggen van de polderdijken meermaals onder water liep. Mensen gingen zich uiteraard vestigen op deze hoger gelegen plaatsen, oa. langs de weg die Antwerpen met Bergen-Op-Zoom verbindt. Dit landschap dat dus op een hellend overgangsgebied gelegen is met deels zandgrond maar destijds ook deels veengrondgronden, maakt deel uit van het vanaf ongeveer 1250 voor landbouw ontgonnen gebied Hoevenen, Kapellen, Stabroek, Eertbrand en Putte. Het is het grootste aaneengesloten gebied dat ingericht werd volgens het systeem van de regelmatige hoevenstrokenverkavelingen.


ID: 302897 | Landschappelijk geheel

Domein Ertbrugge - Zwarte Arend

August Van de Wielelei, Schotensesteenweg (Antwerpen), Ertbruggestraat (Wijnegem)
Het complex met de kastelen Ertbrugge en Zwarte Arend, de hoeven Sitters en Covens, de bijgebouwen, de restanten van de landerijen, de parken, parkbossen en landbouwgronden vormen een uniek overblijfsel van het leefmilieu van voornamelijk de 18de eeuw.


ID: 6493 | Bouwkundig element

Hotel Lieven Gevaert

Belgiëlei 117 (Antwerpen)
Het statige herenhuis in beaux-artsstijl neemt samen met de tuin een groot deel in van het bouwblok begrensd door Belgiëlei, Lange Leemstraat, Isabellalei en Lamorinièrestraat. Het werd in opdracht van de industrieel Lieven Gevaert opgetrokken in 1912, naar een ontwerp door de architect Jos. Bascourt.


ID: 6488 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Museum Ridder Smidt van Gelder met tuin

Belgiëlei 91 (Antwerpen)
Imposant herenhuis in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van de bankier Edouard Thys, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1905. Na 1937 werd het gebouw aangepast tot privémuseum van Pieter Smidt van Gelder, om zijn verzameling rond West-Europese kunstnijverheid tentoon te stellen. Door tuinarchitect Georges Wachtelaer ontworpen siertuin verfraaid met tuinvazen en beelden.


ID: 200552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Nachtegalenpark

Beukenlaan, Middelheimlaan (Antwerpen)
De drie domeinen Vogelzang, Middelheim en Den Brandt, die in oorsprong respectievelijk teruggaan tot de 13de en 14de eeuw, vormen samen het Nachtegalenpark. Dit park van circa 90 hectare is een goed bewaard voorbeeld van een parkaanleg uit de 19de eeuw en vormt een groen geheel binnen een verder sterk verstedelijkte omgeving.