1402 resultaten
ID: 130108 | Landschappelijk element
Zavelputstraat 17 (Zwalm)
Achter de stallingen, tegen het gebouw, lag de 'messing' of mesthoop. Deze werd aan de zuidzijde begrensd door een rij van vijf gekandelaarde lindebomen. Deze werden als schaduwbomen aangeplant om uitdrogen van de mesthoop te voorkomen.
ID: 133080 | Landschappelijk element
Bellegemstraat (Zwevegem)
Bij de Milanenkapel staat een beeldbepalende gekandelaarde kapellinde waarvan in de kroon vier zware en negen kleine gesteltakken vertakken.
ID: 81267 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Drielindenstraat (Zwevegem)
Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, horend bij het Drielindenhof. De kapel wordt al vermeld in het landboek van Sint-Denijs (Doornikse), (1779). Nu 19de-eeuws bedehuisje met neoclassicistische inslag, beschaduwd door linde. Witgekalkte baksteenbouw met zadeldak met Vlaamse pannen en gepikte plint. Rechthoekige deuropeningen geflankeerd door twee pilasters. Zijgevels met blinde halfronde vensters. Bepleisterd interieur met sporen van lichtblauwe beschildering. Tongewelf. Altaar afgesloten door houten hekwerk. Verscheidene heiligenbeelden.
ID: 81352 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Driesstraat, Vinkestraat (Zwevegem)
Wegkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste, al aangeduid in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse in 1779. Huidig bedehuisje van 1991, opgetrokken in baksteen en beschaduwd door linde. Puntgevel met rondbogige muuropening met ijzeren deur, bepleisterd interieur met Onze-Lieve-Vrouwbeeld.
ID: 80943 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kreupelstraat 13 (Zwevegem)
Historische hoeve gelegen ten noorden van de Kasteelbeek. Site al weergegeven einde 18de eeuw als omwalde hoeve met losse bestanddelen en kapelletje. In 1864 afgebroken en heropgebouwd. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden, boerenhuis met bakstenen lijstgevel geritmeerd door getoogde vensters met schuiframen. Zijpuntgevel met vlechtingen. Ten oosten dwarsschuur. Ten zuiden stalvleugel met getoogde staldeuropeningen met arduinen negblokken, vermoedelijk herbruikmateriaal. Ten westen aangepast wagenhuis met steunberen en uilengat. Nieuwe loodsen ten zuiden. Tegenover de hoeve, kleine wegkapel van 1924, beschaduwd door linde en wilde kastanje.
ID: 133082 | Landschappelijk element
Lindelaan (Zwevegem)
Een gekandelaarde lindeboom in de Lindelaan is er ooit geplant om de hoek van een kadastraal perceel te markeren.
ID: 305883 | Landschappelijk element
Moenplaats (Zwevegem)
Op de Moenplaats staat tegenover de kerk een oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de inwoners van Moen die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsmonument is voorzien van een muur met de namen van de slachtoffers. Links van het gedenkteken staat een soldaat in rusthouding van blauwe hardsteen. Het geheel is geplaatst in een plantsoen bestaande uit hoge, geschoren cipressen met centraal, achter het oorlogsmonument een Italiaanse populier (Populus nigra ‘Italica‘) in een krans met lindebomen. Het plantsoen maakt deel uit van de oorspronkelijke aanleg uit 1920.
ID: 81163 | Bouwkundig element
Moenplaats 9 (Zwevegem)
Belangrijkste hoeve op het grondgebied van de gemeente, centrum van de heerlijkheid en het graafschap van Moen met leenhof. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract van 1443. p de kaart van Sanderus (1641) en op de kaart van het landboek van Moen (1760) afgebeeld met losstaande bestanddelen. Hoeve vernield door brand op 4 april 1893. De kadastrale legger van 1893 beschrijft de hoeve als "maison en ruines". Nu volledig omwalde hoeve met vrij homogeen gebouwenbestand daterend uit de late 19de eeuw,. Erftoegang via 17de-eeuwse bakstenen tweebogige brug met gekasseid oppervlak en met deels 17de-eeuws poortgebouw met wapenschild. Twee lindebomen flankeren de brug. Woonhuis met pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje, stalvleugel en imposante dubbele dwarsschuur en vrijstaand in kern 18de-eeuws wagenhuis. Imposante tabaksast en bergplaats.
ID: 81212 | Bouwkundig element
Neerkouter 3 (Zwevegem)
Hoeve met opschrift van 1696 en als ferme Vercruysse al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Huidig gebouwenbestand grotendeels heropgebouwd na vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, doch met zichtbare oudere kern zie de aanwezigheid van aandaken en muurvlechtingen in de zijpuntgevels van woonhuis, poortgebouw en schuur. Huidige hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of kunstleien) gegroepeerd rond een deels bekiezeld erf. Erfoprit met twee lindebomen gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugels. Woonhuis met dak doorbroken door klokkentorentje, schuren en bakhuisje. Vrijstaande Mariakapel van circa 1871 met wapenschild van de familie Vercruysse en de datering 1696.
ID: 305884 | Landschappelijk element
Otegemplaats, Zwevegemstraat (Zwevegem)
Naast het oorlogsmonument in Otegem staat een jonge, opgaande linde (Tilia x europaea ‘Euchlora’). Tijdens de renovatie van het plein rondom de kerk in de periode 1995-1996 werd deze boom geplant ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.