Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 86651 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hoogserlei

Hoogserleistraat 5 (Tielt)
Historische hoeve 't Hoogserlei, voor het eerst vermeld als tooghe Scalley in 1462. Hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen omheen verhard erf met centraal beboomd grasperk. Aan de noordzijde, eenlagig boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak, met haaks bakstenen bijgebouw van 1941 (bakhuis/zomerkeuken?). Haakse losstaande langsschuur aan de straatzijde. Ten oosten van het woonhuis, bakstenen stal onder zadeldak.


ID: 87114 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met herberg

Kanegem-Dorp 16-18 (Tielt)
Voormalige brouwerswoning met herberg, waarvan nummer 16 heden in gebruik als bakkerij, gelegen aan noordzijde van het dorpsplein en op de hoek van Kanegem-Dorp met Keizerstraat. Huidige volumes dateren grotendeels uit circa 1880, maar in kern mogelijk opklimmend tot het begin van de 17de eeuw. Breedhuis (nummer 18) van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Tuin aan achterzijde afgesloten met fraai ijzeren hekwerk. Bakkerij (nummer 16) met gelijkaardige bepleistering en geriemde vensteromlijstingen, houten gootlijst, gecementeerde oostgevel, naoorlogse winkelpui in breuksteen met afgeschuinde hoektravee.


ID: 87127 | Bouwkundig element

Melkerij

Kanegemstraat 191 (Tielt)
Vrijstaande melkerij, volgens het kadaster opgericht in 1906. Melkerijgebouw in donkerrode verankerde baksteenbouw onder zadeldak. Trapgevel met overhoekse toppilaster. Afwisselend gebruik van rode en gele baksteen.


ID: 87131 | Bouwkundig element

Hoeve bestaande uit brouwerijgebouwen

Keizerstraat 12 (Tielt)
Hoeve bestaande uit voormalige brouwerijgebouwen, grotendeels teruggaand tot het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw, gelegen aan de noordrand van de dorpskern.


ID: 87217 | Bouwkundig element

Maalderij en cichorei-ast

Klokkestraat 11 (Tielt)
Voormalige maalderij en cichorei-ast, daterend uit het laatste kwart van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, op een hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, en waar zich in de periode 1836-1943 de "Klokkemolen" bevindt.


ID: 86808 | Bouwkundig element

Kloostergebouw van de Zusters van het Geloof

Peperstraat 13 (Tielt)
Kloostergebouw van de Zusters van het Geloof met aanpalende voormalige materniteit "Ave Maria".


ID: 86836 | Bouwkundig element

Hoeve 't Haelewijnsche

Rijkegemkouterstraat 19 (Tielt)
Historische hoeve "'t Haelewijnsche", heden hondenkwekerij. Zogenaamd naar de middeleeuwse heerlijkheid "'t Halewynsche", eertijds in bezit van Gelein van Halewijn. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie vier losstaande volumes worden weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 86960 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Woestijnbosstraat 4 (Tielt)
Hoeve gelegen recht tegenover de Poelbergmolen. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1893-1894 worden het woonhuis uitgebreid aan de westzijde en de schuur- en stalvleugel vergroot. Toegang tot het onverharde, grotendeels omhaagde erf via ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers met geprofileerde lijst en piramidale bekroning; rechterpijler met segmentboogkapelletje. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak met Vlaamse pannen. Op het erf eveneens maalderij en aardappelkelder.


ID: 37550 | Bouwkundig element

Suikerraffinaderij en alcoholstokerij

Boudewijnstraat 75, Hagelindeweg 30 (Tongeren)
Voormalige suikerfabriek, grootschalig complex, gebouwd in 1838, thans onderverdeeld in twee landbouwuitbatingen.


ID: 37355 | Bouwkundig element

Brouwerij

de Schiervelstraat 23 (Tongeren)
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.