Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2423 resultaten


ID: 90102 | Bouwkundig element

Hoeve

Maeneghemstraat 5, 5A (Meulebeke)
Hoeve gelegen op een site die opklimt tot minimaal de tweede helft van de 17de eeuw, met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen. Losstaande bestanddelen in U-vormige opstelling omheen erf met losse verharding en grasperken; moestuin aan de straat omgeven door halfhoge betonnen afsluiting met draad. Ten oosten, woonhuis onder zadeldak met nieuw roodbakstenen parement, rechthoekige muuropeningen en deur in zwartbakstenen omlijsting.


ID: 207794 | Bouwkundig element

Garagebedrijf

Gentseweg 583 (Waregem)
Garage "D. PARMENTIER", gebouwd in 1949 door Daniël Parmentier (registratie volgens het kadaster in 1951, ingebruikname volgens het kadaster in 1952). Grootschalige garage op rechthoekig grondplan. Baksteenbouw onder een zaagtandbedaking bedekt met golfplaten. Bepleisterde en wit beschilderde straatgevel. Verhoogd middengedeelte met centraal boven de twee inrijpoorten het opschrift "D. PARMENTIER", verwijzend naar de bouwheer Daniël Parmentier.


ID: 28926 | Bouwkundig element

Woning Van Grootenbruel

Oswald Ponettestraat 88-90, 92A-B (Ronse)
Woning van Grootenbruel is een vroeg-19de-eeuws herenhuis in neoclassicistische stijl, uitgebreid door stadsarchitect A. Massez in de jaren 1920 met een mansardedak, garages en veranda. De tuinarchitectuur naar ontwerp van architect H. Fonteyne sluit aan bij de Nouveau Jardin Pittoresque-beweging en de art-decostijl.


ID: 28711 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis met tuin

Jean-Baptiste Guissetplein 8 (Ronse)
De luxueuze stadswoning, gebouwd in 1900 in opdracht van de familie Rosier, werd uitgevoerd door steenkapper Emile Cuvelier in neoclassicistische stijl. Bij de woning hoort een grote stadstuin in landschapsstijl met vijver, waterput, serre, Mariagrotje en volière.


ID: 32959 | Bouwkundig element

Hofstede de Ghelubroek

Geluwebroekstraat 8 (Wervik)
Hofstede de Ghelubroek, wederopbouwhoeve uit 1921.


ID: 38498 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hemelrijk

Mieregoed 51 (De Pinte)
Het huidige, laat-empire landhuis werd circa 1850 gebouwd in een park, aangelegd door plantkundige F. De Rudder, Bepleisterd en geschilderd kasteeltje van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mansardedak, in zijn huidige vorm daterend van uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met behouden kern van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 207314 | Bouwkundig element

Hoeve

Harelbekestraat 30 (Waregem)
In oorsprong zeker eind 18de-eeuwse hoeve. Vrij open gelegen hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een deels verhard erf en bereikbaar via een lange, geasfalteerde oprit met op het einde twee bakstenen pijlers.


ID: 300389 | Bouwkundig element

Dorpskom Sint-Kornelis-Horebeke

Kloosterstraat, Koekoekstraat, Ommegangstraat, Sint-Kornelisplein (Horebeke)
De dorpskern van Sint-Kornelis-Horebeke wordt gekenmerkt door de parochiekerk, de 18de-eeuwse pastorie en het klooster dat sinds 1921 gevestigd is in een voormalige herenhoeve. Daarnaast bleven restanten bewaard van de karakteristieke plattelandsarchitectuur.


ID: 43871 | Bouwkundig element

Neerhof van het kasteel van Wannegem-Lede

Wannegem-Ledestraat 26, 26B (Kruisem)
De voormalige pachthoeve van de heerlijkheid Ten Heuverhuus is gekend als Het Neerhof'en gaat terug op een 13de-eeuwse landbouwuitbating. De hoeve herbergt belangrijke bouwsporen verwijzend naar een laat 17de-, vroeg 18de-eeuwse kern met latere aanpassingen. Bij de hoeve bevindt zich een watermolen, reeds vermeld in 1425.


ID: 74220 | Bouwkundig element

Pachthoeve Hof te Muishole

Muizenholstraat 20 (Lierde)
Indrukwekkend en geïsoleerd gelegen bakstenen hoevecomplex merendeels uit het derde kwart van de 18de eeuw. Huidige U-vormige aanleg van hoeve door toevoeging in het derde kwart van de 19de eeuw van loodrechte stalvleugel met bakhuis.