Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5870 resultaten


ID: 50887 | Bouwkundig element

Kleuterschool

Teirlinckstraat 37 (Eeklo)
Opgericht in 1877 als vrije bewaarschool op initiatief van onderpastoor Dalschaert, van 1878 tot 1895 bestuurd door zusters van het nieuwe klooster van de Spinessen of Jozefienen, afkomstig van Gent.


ID: 47986 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen en gevelniskapel

Tieltsesteenweg 121-127 (Eeklo)
Bewaard deel van een rij arbeidershuisjes van één bouwlaag onder zadeldak, volgens de mutatieschets van 1912 in het kadasterarchief, een rij van 10 huisjes .


ID: 51863 | Bouwkundig element

Klooster en kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn

Zuidmoerstraat 125 (Eeklo)
Het huidige klooster- en scholencomplex met kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn is een indrukwekkend ensemble waarvan de geschiedenis teruggaat tot het midden van de 15de eeuw en die innig verbonden is met de stad.


ID: 51857 | Bouwkundig element

Café en beenhouwerij

Zuidmoerstraat 21 (Eeklo)
Interbellumgebouw, volgens de bouwvergunning gebouwd als café en beenhouwerij in 1934 door aannemer Van der Bruggen voor bouwheer Van Bellem.


ID: 8270 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Bambruggedorp 12 (Erpe-Mere)
Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van vier traveeën onder zadeldak met klokkenruiter, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw, gecementeerd en geschilderd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Tuin met Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes-grot met gesmeed ijzeren hekje aan de straatkant.


ID: 8281 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Burstdorp (Erpe-Mere)
Eenvoudige neogotische pseudobasilicale kerk met ommuurd tuintje en parking. Oudste vermelding van de kerk in 1117: huidige kerk van 1852-1855 naar ontwerp van architect Louis Minard. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, een driebeukig schip van zes traveeën, een koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting, noord- en zuidsacristie in de oksel van koor en schip. Achter het koor, bron van de Heilige Eligius met bakstenen kapelletje met beeld van de Heilige Eligius en twee engelen, 1912 gedateerd.


ID: 8238 | Bouwkundig element

Hof ten Dale met kapel

Daalstraat 2 (Erpe-Mere)
Hof ten Dale, reeds vermeld in 1571. Voorheen semigesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een deels gekasseide binnenkoer met tuin. Gietijzeren inrijpoort opgenomen in bakstenen muur afgedekt met pannen. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Stalvleugel van één bouwlaag onder overhellend zadeldak. In de tuin bevindt zich de eerste kapel van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkransommegang, bestaande uit dertien nagenoeg gelijke neogotische kapelletjes opgericht in 1892.


ID: 8278 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen en kapel

Dorent 32 (Erpe-Mere)
Resterende bakstenen hoevegebouwen van een oorspronkelijke grote gesloten hoeve met bijhorende, maar heden verdwenen jeneverstokerij uit de tweede helft van de 19de eeuw. Behouden boerenburgerhuis, opgevat als een volume van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenruiter. Aan de straatkant, ten noordoosten van het voormalige erf, restant van de dwarsschuur. Onze-Lieve-Vrouwekapel, uit dezelfde tijd als de hoeve, opgenomen in de omheiningsmuur van de achtertuin.


ID: 8216 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Dorpsstraat (Erpe-Mere)
Arduinen barokkapelletje uit 1770 op een hoge gewelfde sokkel met geprofileerde dekplaat. Rondboognis met gesmeed ijzeren hek, geflankeerd door pilastertjes onder gebogen kroonlijst met siervazen en bekronend kruisje.


ID: 8219 | Bouwkundig element

Heilige Drievuldigheidskapel

Duinaartweg (Erpe-Mere)
Eenvoudig rechthoekig kapelletje van baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) van 1952 tegen een nieuw boerenhuis gebouwd, ter vervanging van een 19de-eeuwse kapel die samen met de oude hoeve werd gesloopt.