224 resultaten
ID: 134516 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Spikstraat 24, 24A-B (Rotselaar)
Villa het 'Nieuw Kasteel' of 'Kasteel de Wouters' vindt zijn oorsprong in een bescheiden landhuis dat rond 1870 door griffier Jan Reynaerts uit Haacht werd gebouwd. Het huis kreeg zijn definitieve vorm door een verbouwing in eclectische stijl na de verkoop van het goed aan Elisabeth de Wouters d'Oplinter in 1902. Gelegen in een landschappelijk park (oorspronkelijk 2 hectare) met langwerpige vijver ('rivierlandschap').
ID: 81373 | Bouwkundig element
Maria Bernardastraat 29 (Zwevegem)
Parochiekerk van het gehucht Knokke, dat sinds 1938 aangenomen was als zelfstandige parochie. Bedehuis in neoromaanse stijl, gebouwd tussen 1953 en 1955 naar plannen van architect Jan Reyntjens van 1945 en 1949.
ID: 213299 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Gedenkteken ter herinnering aan de deelname van het 14de Linieregiment aan de Slag aan de IJzer. Brede, licht gebogen hardstenen muur. In het midden op enige afstand van deze muur staat een zwartgranieten rechthoekig blok op hardstenen basis.
ID: 201131 | Bouwkundig element
Pilkemseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt omheind door een haag, aan straatzijde door een bakstenen muur met smeedijzeren hek. Er is een 'Cross of Sacrifice', een bakstenen schuilgebouw, evenals onregelmatig aangelegde rijen met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.
ID: 14633 | Bouwkundig element
Kerkstraat 38 (Zoersel)
Rechthoekig gebouw uit het derde kwart van de 18de eeuw, ingeplant binnen niet afgesloten beboomd domein.
ID: 207623 | Bouwkundig element
Izegemsestraat 81 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen op oudere site. Roodbakstenen hoevegebouwen rondom een semi-verhard erf, toegankelijk via erfoprit in grind, afgesloten met ijzeren hek tussen gietijzeren pijlers.
ID: 213432 | Bouwkundig element
Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Bakstenen restanten van een vermoedelijke keuken, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.
ID: 301109 | Bouwkundig element
Korte Rijakkerstraat 16 (Gent)
Modernistische villa ontworpen door Daniël Craet in 1955, in opdracht van Georgette Hellinckx en tijdelijk bewoond door kunstenaar Jan Burssens, schoonbroer van de architect. De woning werd volgens een bouwaanvraag van 1957 uitgebreid met een atelier, dat in 1972 werd vergroot.
ID: 305217 | Bouwkundig element
Proostdijk (Diksmuide)
Restanten van een betonnen constructie in de westelijke berm van de voormalige spoorwegbedding Diksmuide–Nieuwpoort. Deze spoorwegbedding was tijdens de Eerste Wereldoorlog ingericht als Belgische eerste verdedigingslinie.
ID: 135010 | Landschappelijk geheel
Beerse (Beerse), Merksplas (Merksplas), Rijkevorsel (Rijkevorsel)
De Kolonie Merksplas is een voor het Vlaams Gewest uniek en intact voorbeeld van de opbouw en inrichting van een gebied als ‘onvrije’ weldadigheidskolonie. In 1823 werd de ’onvrije kolonie’ van Merksplas ontgonnen op de heide. Ze bood al snel onderdak aan ongeveer 600 bedelaars. In 1893 werd begonnen met het graven van de ringgracht, om ontsnappingen tegen te gaan. Deze ringgracht is nog grotendeels bewaard. Ook van het gebouwenbestand is heel wat bewaard gebleven (kerk, gebouwen van de huidige strafinrichting, boerderijen, bedrijfsgebouwen, schoolgebouw en personeelswoningen). Ook bijzonder is het kerkhof. Kenmerkend voor het landschap van dit gebied zijn verder het rastervormig drevenpatroon en de beboste percelen afgewisseld met akkerland. Het uitgestrekte en rustige geheel is een visueel zeer aantrekkelijk compartimentlandschap. De dendrologische waarde is groot.