777 resultaten
ID: 44568 | Bouwkundig element
Kasteelstraat 214-216 (Buggenhout)
Oprichting in 1927 van de modelhoeve van de Belgische Boerenbond onder leiding van ingenieur J. Steps. Achterin gelegen hoevecomplex met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid en beboomd erf met omlopend gekasseid pad en toegankelijk via een gekasseide beukendreef ten zuiden van het gebouwencomplex. Ten noorden en ten zuiden, ruime schuren, stallen en bergingen, opgetrokken uit baksteen.
ID: 308376 | Archeologisch geheel
Bekofstraat, Bloedputstraat, Damse Vaart-Oost, Krinkeldijk, Monnikeredestraat (Damme)
Monnikerede maakt deel uit van het verdwenen middeleeuws havennetwerk van Brugge.
ID: 78879 | Bouwkundig element
Heitegemstraat 19 (Damme)
Laag eind-19de-eeuws woonstalhuis, witgeschilderde baksteenbouw onder mank zadeldak (Vlaamse pannen, nok haaks op straat). Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters. Erfgevel met pomp en gemetselde waterput, gekasseide stoep.
ID: 78907 | Bouwkundig element
Sabtsweg 4-6 (Damme)
18de-eeuwse hoeve aansluitend bij het langgeveltype, zie woonhuis en stal vormen één lange vleugel. Ten zuiden van de woning, de resten van een rosmolen en nieuwe hoevegebouwen en woonhuis. Begrensd door twee grachten die een opvallend vierkante ruimte afbakenen en vermoedelijk wijzen op een laat-middeleeuwse walgracht. In noordwestelijke hoek bevinden zich sporen van een grote waterput. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, witgekalkte muren.
ID: 78916 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Spegelsweg 3 (Damme)
Het kasteel is de historische residentie van de Heren van Oostkerke, gekenmerkt door een opperhof-neerhofstructuur. De resten van de middeleeuwse neerhofgebouwen werden in de 20ste eeuw omgevormd tot een landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin. In het midden van de 20ste eeuw liet de familie van der Elst de omgeving van het kasteel omvormen tot een architecturale kasteeltuin naar ontwerp van de Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999).
ID: 78912 | Bouwkundig element
St.-Kwintensstraat 11 (Damme)
Tegenover de ingang van de Sint-Kwintenskerk is de oudst gekende pastorie van Oostkerke gelegen. De dorpswoning was in gebruik als pastorie van 1605 tot 1786. Dorpswoning met voortuin met waterput en achterliggende moestuin en boomgaard. De voortuin is met een gietijzeren hek afgesloten. Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint; alle vleugels zijn gevat onder pannen zadeldaken.
ID: 54613 | Bouwkundig element
Dorpsplaats 15 (De Haan)
Alleenstaande kleine hoeve of twee samengevoegde arbeiderswoningen achteraan de "Garre", toegankelijk via geplaveid voetpad.
ID: 54615 | Bouwkundig element
Dorpsplaats 19 (De Haan)
Alleenstaand rijtje landarbeiderswoningen, vanuit de "Garre" bereikbaar via begrint steegje tussen nummers 18 en 20.
ID: 214196 | Bouwkundig element
Drift (De Haan)
Watertoren gebouwd in 1911 op het hoogste duin de "Hogen-Hul", in functie van de groeiende behoefte aan water door het opkomend kusttoerisme vanaf 1900. Paddenstoelvormige watertoren van het type D1 bestaande uit een gesloten, piramidale voet waarboven een sterk overkragend betonnen reservoir van 250 kubieke meter. Betonnen skeletbouw en rode baksteen boven een blauwhardstenen plint.
ID: 214265 | Bouwkundig element
Driftweg 127 (De Haan)
Kleine hoeve op de hoek met de Kennedylaan. Dateert wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuis met geïncorporeerde stalling, nu verbouwd tot garage.