Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 71257 | Bouwkundig element

Jeneverstokerij de Wijnberg

Roeselarestraat 180/1 (Wevelgem)
Voormalige jeneverstokerij, thans in gebruik als woonhuis. Verankerde bakstenen puntgevel, zijgevel verfraaid door muizentandfries en getypeerd door verjongende steunberen.


ID: 71507 | Bouwkundig element

Windmolensite De Grote Macht

Wittemolenstraat 277, 277A (Wevelgem)
De vanaf 1816-1817 ontwikkelde windmolensite omvat de windmolen De Grote Macht of Witte Molen, de molenaarswoning, de stallen met het stoomketelgebouw, de maalderij (1922) en het berghok voor olievaten. Smeedijzeren hekken tussen bakstenen pilasters geven toegang tot het molenerf. Met zijn erg brede buitendiameter is de Grote Macht de meest volumineuze van de bewaarde West-Vlaamse windmolens. Deze hoge stellingmolen vormt een unieke getuige van de 'luxueuze' molenarchitectuur in de Franse en Hollandse periodes, waarbij naast baksteen ook prestigieuze natuursteen werd gebruikt. De molen met herstelde kap en wiekenkruis vormt een baken in het omgevende landschap.


ID: 40855 | Bouwkundig element

Hoeve en brouwerij De Kam

Beekstraat 172 (Wezembeek-Oppem)
Gesloten hoeve gelegen op de hoek met de Jan Baptist Overloopstraat. Brouwerij vermeld sedert de 15de eeuw, huidige gebouwen sterk gerestaureerd, in kern opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 76545 | Bouwkundig element

Hoeve met brouwershuis

Boeygem 3, 1A (Wichelen)
Hoeve met brouwershuis, bijhorend vroeger brouwerijgebouw met ijsfabriekje en weverijgebouw. Gebouwencomplex met semigesloten aanleg rondom een onregelmatige vijfzijdige binnenplaats, een aanleg die al bestond in de eerste helft van de 19de eeuw met uitzondering van de vleugel ten oosten aan de straatzijde.


ID: 77549 | Bouwkundig element

Brouwerij Lalemant

Bohemen 92-94 (Wichelen)
Huidig gebouwencomplex met gesloten aanleg rondom een langwerpige rechthoekige binnenplaats met aan de straat gelegen brouwershuis. Het geheel gaat merendeels terug op een gebouwenbestand met overeenkomstige aanleg dat wellicht in kern 18de-eeuws is.


ID: 76558 | Bouwkundig element

Klooster van Serskamp

Dorpstraat 53, 53A (Wichelen)
Klooster van de zusters van Sint-Franciscus van Opbrakel, toegewijd aan de Heilige Elisabeth van Hongarije, en lagere school. Voorheen herenhuis met stokerij. Aan de straat gelegen klooster, vermoedelijk van midden 19de eeuw. Van de vroegere mouterij werden vier klassen gemaakt. Rechts voor het klooster toegevoegde aanbouw met kapel.


ID: 76156 | Bouwkundig element

Parochiehuis 't Veer

Hoogstraat 2 (Wichelen)
Teruggaand op een hoeve die al opgetekend werd in het landboek van 1658. Langgerekt volume van negen traveeën breed onder zadeldak met twee deuren in een nieuwe zandstenen omlijsting, op de tussendorpel gedateerd 1686 en 1710. De links aanleunende voorbouw van twee bouwlagen met hoge onderbouw op quasi vierkante plattegrond, afgedekt door leien tentdak met centrale schoorsteen, zou opklimmen tot midden 18de eeuw.


ID: 77704 | Bouwkundig element

Burgerhuis met maalderij

Strijp 58 (Wichelen)
Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, door ankers op de voorgevel gedateerd 1922. Links aansluitend voormalig maalderijgebouw van oorspronkelijk één en nu twee bouwlagen onder laag golfplaten dak. Technische installatie verdwenen.


ID: 76195 | Bouwkundig element

Brouwerij De Ruiter en brouwershuis

Wettersestraat 78, 76A (Wichelen)
Voormalig brouwershuis en resterende gebouwen van de vroeger Brouwerij De Ruiter van de familie Matthys. Onderkelderd herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Voormalig brouwerijgebouw en inrijpoort, gelegen links van het huis. Poort en hoekgebouw van 1911 naar ontwerp en onder leiding van architect Theophiel-Alexander Présiaux.


ID: 89611 | Bouwkundig element

Goed te Roopoorte

Heirweg 103 (Wielsbeke)
Historische hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen binnen een rechthoekige omwalling, toegankelijk via een bakstenen poort: vernieuwd boerenhuis, 18de-eeuwse schuur en 19de-eeuwse stallen en wagenhuis.