30839 resultaten
ID: 308044 | Archeologisch / Landschappelijk element
Werken (Kortemark)
De historische dorpskern van Werken is gelegen op de grens van het laat-Romeinse/vroegmiddeleeuwse schorrengebied of overstromingsvlakte. De dorpskern omvat het mottekasteel De Hogen Andjoen met aansluitend de Sint-Martinuskerk. Ten zuiden en ten westen liggen graslanden die zich uitstrekken tot aan de Kalvebeek en de Handzamenvaart. De typische dorpsstructuur uit de middeleeuwen is hier bewaard is gebleven.
ID: 90939 | Bouwkundig element
10de-Linie-Regimentstraat 3 (Kortemark)
Roodbakstenen pand uit de de jaren 1930, rechts vrijstaand. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Typerende muuropeningen (lage keperboog) in een verdiepte omlijsting. Gebruik van blauwe hardsteen voor onderdorpels en aanzet- en sluitstenen. Overhoekse erker op uitkragende sokkel. Vernieuwd houtwerk.
ID: 90940 | Bouwkundig element
10de-Linie-Regimentstraat 7 (Kortemark)
Burgerhuis uit de jaren 1930. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen, ingekiste gootlijst). Rode baksteenbouw, gebruik van witte of witgeschilderde (sier)baksteen voor sierelementen. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken, rechthoekige garagepoort. Bewaard witgeschilderd houtwerk: beglaasde paneeldeur, vensters met T-model.
ID: 90944 | Bouwkundig element
Amersveldestraat (Kortemark)
Kapel op splitsing van twee straten. Een jaarsteen dateert de kapel in 1849; de bouw ervan door Jules Onraet-de Dommery, brouwer te Poperinge, wordt echter pas in 1891 weergegeven bij het kadaster. De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis.
ID: 91126 | Bouwkundig element
Amersveldestraat (Kortemark)
Uitkragende roodbakstenen pijlerkapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Gebouwd in 1996 ter vervanging van een gesloopte kapel. Getraliede rondboognis met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
ID: 91129 | Bouwkundig element
Amersveldestraat (Kortemark)
Elektriciteitscabine uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Gele en rode baksteenbouw van twee bouwlagen, onder zadeldak (rode Vlaamse pannen) gevat tussen aandaken met betonnen afdekstenen. Getoogde deur in een geriemde omlijsting met druiplijst.
ID: 91130 | Bouwkundig element
Amersveldestraat (Kortemark)
Kapel, gebouwd of herbouwd in het laatste kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw onder zadeldak, ijzeren kruisbekroning. Rechthoekige plattegrond. Eenvoudige steekboogpoort, waarboven marmeren plaatje met opschrift "O.L.VROUW BID VOOR ONS".
ID: 90945 | Bouwkundig element
Amersveldestraat 104 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve bereikbaar via populierendreef. Ten noordwesten van het boerenhuis, restant van omwalling of poel. De site is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Eigenaar is dan weduwe Frennelet, rentenierster te Brugge. Op het erf is een boomgaard aangeplant. Bij de mutatie van 1891 (eigendom familie Frennelet) ontstaat grosso modo de huidige constellatie van gebouwen. Het is echter waarschijnlijk dat de hoeve tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd werd en nadien heropgebouwd, gedeeltelijk met recuperatie van oude muren.
ID: 90946 | Bouwkundig element
Amersveldestraat 117 (Kortemark)
Dorpswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw boven verzorgde plint in natuursteen of natuursteenimitatie. Zadeldak (mechanische pannen), verzorgde gootlijst op klossen. Getoogde muuropeningen onder strekken van geglazuurde baksteen. Deels bewaard houtwerk.
ID: 91127 | Bouwkundig element
Amersveldestraat 135 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning met links aansluitend een dwars nutsgebouw, voortuin afgesloten door een laag bakstenen muurtje. Volgens het kadaster is de woning gebouwd in 1933 en uitgebreid tot de huidige L-vormige plattegrond in 1942. Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen) met links een garagetravee onder plat dak.