Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91360 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Amersveldestraat 233 (Kortemark)
Lage dorpswoning met geïncorporeerde stalling, vermoedelijk opgetrokken begin 20ste eeuw. Dubbelhuisopstand van drie traveeën + een staltravee onder zadeldak (rode mechanische pannen).


ID: 91361 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Amersveldestraat 235 (Kortemark)
Lage (boeren)arbeiderswoning, in 1921 door de Zarrense werkman Theodoor Sesier-Dejonghe gebouwd ter vervanging van een oudere woning die volgens kadaster in "puinen" lag. Verharde erfoprit aan de linker zijde afgesloten door recente, smeedijzeren poort.


ID: 90941 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Amersveldestraat 28 (Kortemark)
Kleine hoeve van het langgestrekte type, volgens het kadaster in 1923 gebouwd. De achtergelegen nutsgebouwen zijn gebouwd in 1935. Het aan de straat gelegen volume toont een typische opbouw voor het langgestrekte type: huis, stalling- en schuurgedeelte onder doorgetrokken zadeldak (mechanische pannen).


ID: 90942 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Amersveldestraat 42 (Kortemark)
Dorpswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw boven gecementeerde plint met imitatievoegen, onder zadeldak (mechanische pannen). Erg sobere bouwstijl, doch verlevendigd door het gebruik van gele baksteen voor banden en strekken. Getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk.


ID: 90943 | Bouwkundig element

Hoeve de Groote   Speye ferme

Amersveldestraat 53 (Kortemark)
Historische hoevesite volgens 19de-eeuwse kaarten "de Groote Speye ferme". De hoeve gaat terug tot het einde van de 18de eeuw. Licht achterin gelegen ten zuiden van de Amersveldestraat. Erfoprit omgeven door weides, bij de toegang knotboom. Deze hoeve is op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) aangeduid als "De groote Speye ferme", aan de andere zijde van de straat (ten noorden van de straat), aanduiding van "De kleine Speye ferme". Deze hoeves zijn als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 91276 | Bouwkundig element

Barisdambrug

Barisdamstraat (Kortemark)
"Barisdambrug" over de Handzamevaart. Bakstenen brug met gekasseid wegdek en recente buisstalen leuning. De brug wordt voor het eerst vermeld in 1336 als "Barisdanbrughe". Sinds de late middeleeuwen bevindt zich hier de zogenaamde "landing Barsdam", een aanlegplaats voor boten en een "aard", een plaats bij de landing waar de aangevoerde goederen te koop worden aangeboden. Deze landing sluit aan op het wegennet naar Hooglede en Staden.


ID: 91277 | Bouwkundig element

Pijlerkapel van 1779

Barisdamstraat (Kortemark)
Mariakapel van "1779" zie jaarankers. Gelegen in grasperk in een bocht van de weg, omgeven door populieren. Witgeschilderd bakstenen pijlerkapelletje op zwart gepekte plint. Overkragend zadeldak (mechanische pannen). Betraliede rondboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.


ID: 91363 | Bouwkundig element

Kapel uit 1921

Barisdamstraat (Kortemark)
Tegen de gevel van nummer 2 aangebouwde kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Volgens de literatuur gebouwd in 1921 na gelofte om behouden terugkeer van zieke vader die was weggevoerd naar Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toegankelijke kapel met aan weerszijden beplanting. Witgeschilderd bakstenen volume onder zadeldak (rode mechanische pannen) voorzien van smeedijzeren kruis op nok.


ID: 91365 | Bouwkundig element

Hoeve

Barisdamstraat 13 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormige opstelling. Erfoprit via ijzeren hekken. Aansluitende boomgaard.


ID: 91366 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Barisdamstraat 18A (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning met inplanting haaks op de straat. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) wordt reeds een woning weergegeven op deze plaats, in eigendom van wever Frans Lacouter. In 1848 tot huidig volume uitgebreid door aanbouw van tweede huis in opdracht van landbouwster Struyve-Willaert. Mogelijk wordt het pand beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog.