Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barisdamhoeve met omgeving

Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde hoevesite gelegen binnen een uitzonderlijke weideomgeving, in de Handzamevallei. Door de specifieke beplanting is de hoeve sterk oriënterend aanwezig in het open landschap van de Handzamevallei. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is achterin gelegen tegenover de straat. Het neerhof met schuur en stalling is ten noordoosten daarvan gelegen. Het microreliëf ten westen van het boerenhuis verwijst naar de vroegere site met opper- en neerhof binnen een achtvormige omwalling.


ID: 91279 | Bouwkundig element

Hoeve

Barisdamstraat 51 (Kortemark)
Als site met twee losse bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 en op de Atlas der Buurtwegen van circa 1845. Oud boerenhuis met een kern van 1764 ten noorden van het erf, met ten oosten aangebouwd huisvolume uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 91364 | Bouwkundig element

Maalderij

Barisdamstraat 8 (Kortemark)
Maalderijcomplex minimaal opklimmend tot begin 19de eeuw en teruggaand op historische molensite van de "Gaainestmolen". De "Gaainestmolen" wordt in 1779 gebouwd op het gehucht "Gaainest". In 1907 wordt de houten molen afgebroken en verplaatst naar Ramskapelle (Nieuwpoort). Het huidige woonhuis en de nutsgebouwen zijn opgetrokken begin 20ste eeuw. De maalderij is een verbouwing van de oorspronkelijke molenaarswoning.


ID: 91137 | Bouwkundig element

Mariakapel

Beekstraat (Kortemark)
Mariakapel op rechthoekig grondplan. Dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw, nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Witgeschilderde gecementeerde baksteenbouw, onder zadeldak (rode mechanische pannen). Korfboogportaal met houten vleugeldeur.


ID: 91138 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Beekstraat 1 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, voortuintje. Dubbelhuisje van drie traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen), aflijnende gootlijst op klossen. Links, aansluitend stalletje onder lessenaarsdak. Rode baksteenbouw. Voorgevel met parement van felrode sierbaksteen. Getoogde muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk.


ID: 90947 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bescheewegestraat 10B (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Langgestrekt volume met geïncorporeerde stalling/ schuur onder doorlopend zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen, nok evenwijdig met de straat).


ID: 90948 | Bouwkundig element

Hoeve

Bescheewegestraat 14 (Kortemark)
Achterin gelegen hoevesite, deels met nieuw woonhuis en loodsen. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1828) aanduiding met drie losse bestanddelen rondom het erf en een poel, in eigendom van de Brugse advocaat Roels. De hoeve is op dat moment omgeven door een boomgaard. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie). Bij de mutatie van 1941 (regeling van eigendomsovergang) is er sinds 1828 een bakhuis ten westen van het erf bijgebouwd.


ID: 90949 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Bescheewegestraat 26 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw boven blauwgeschilderde plint, zadeldak (rode mechanische pannen).


ID: 90950 | Bouwkundig element

Herberg

Bescheewegestraat 40 (Kortemark)
Bescheewegestraat nr. 40/ Edewallestraat. Voormalige herberg op de hoek, daterend uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Bleef herberg tot 1963. Rode baksteenbouw onder schilddak (rode mechanische pannen), afgeschuinde hoektravee. Deze herberg staat op de locatie van de vroegere herberg "<italic>Bescheewege</italic>", het wethuis van de "<italic>Heerlijkheid van Ed


ID: 91282 | Bouwkundig element

Mariakapel

Bovekerkemolenstraat (Kortemark)
Mariakapel oorspronkelijk daterend van 1821 en recent (na 2000) herbouwd samen met de naastgelegen hoeve. Gelegen op de hoek van de Steenstraat, naast de voormalige erftoegang. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (mechanische pannen) met bekronend kruis.