30839 resultaten
ID: 91280 | Bouwkundig element
Bovekerkemolenstraat 2 (Kortemark)
Kleine hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Bakstenen (sierankers) bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), U-vormig rondom het erf gegroepeerd. Gele baksteen bij huis en schuur, rode baksteen bij de mogelijk oudere stalling. Rechts van het huis, toegang tot het gekasseide achtererf, toegang via gietijzeren hek met manpoortje. Tussen de schuur en de stalling, ijzeren toegangshek naar de achterliggende landerijen.
ID: 91281 | Bouwkundig element
Bovekerkemolenstraat 3 (Kortemark)
Kleine hoeve volgens kadastergegevens gebouwd in 1913 door landbouwer Logghe. Bij de opmeting in 1914 is de hoeve reeds beschadigd door oorlogsgeweld. De hoeve bestaat uit een boerenhuis aan de straat en een haakse schuur met geïncorporeerde stalling ten noorden van het boerenhuis. Onverharde erfoprit rechts van het boerenhuis afgesloten door smeedijzeren hek tussen gietijzeren pijlers. Voortuin nu afgesloten door laag bakstenen muurtje, perceel omhaagd door meidoorn en ligustrum. Achterliggende boomgaard en weiden met veedrinkpoel.
ID: 91140 | Bouwkundig element
Brouckstraat (Kortemark)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Vlakbij de "hoeve Posthoorn" of "hoeve Ampe" gelegen. Volgens het kadaster gebouwd in 1901 door de bewoner van de hoeve, burgemeester Hippoliet Ampe (1896-1914). Volgens de literatuur bouwt hij de kapel pas in 1906 ter nagedachtenis van zijn in dat jaar overleden vrouw. De oorspronkelijke kapel is niet gecementeerd.
ID: 91142 | Bouwkundig element
Brouckstraat 12 (Kortemark)
Vrijstaande lage woning, vermoedelijk oorspronkelijk tweewoonst. Volgens kadastergegevens is de woning gebouwd in 1925 nadat een oudere, haaks op de straat georiënteerde hoeve die reeds was weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) werd afgebroken.
ID: 91139 | Bouwkundig element
Brouckstraat 4 (Kortemark)
Fasegewijs tot stand gekomen met opeenvolgende bouwfasen begin 19de eeuw, in 1884, 1894 en 1903. Hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond een begraasd erf met paden van kasseien en bakstenen op hun kant, restant van een oude fruitboomgaard, grote treurwilg en mestvaalt. Toegankelijk via een gekasseide erfoprit rechts van het huis, voorzien van weegbrug (zie bewaarde ast) en afgesloten door een smeedijzeren hek.
ID: 91141 | Bouwkundig element
Brouckstraat 6 (Kortemark)
Hoeve, deels met bewaarde 19de-eeuwse bestanddelen, deels met bestanddelen uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, na de vernietiging van de Eerste Wereldoorlog. Gelegen in een bocht van de weg. Als hoevesite met L-vormige opstelling als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844).
ID: 91036 | Bouwkundig element
Brouwersplein 1-3 (Kortemark)
Schoorstenen en mouttoren van voormalige brouwerij Den Arend of brouwerij Louwaege. Mouteest, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Vrij hoog roodbakstenen gebouw onder plat dak, verspringende borstwering. Boven deze constructie toornt een ronde schoorsteen met verzorgd metselwerk en met markerende metalen roterende kap.
ID: 91283 | Bouwkundig element
Calfoortstraat 5 (Kortemark)
Hoeve in zijn huidige vorm daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De site is als dusdanig nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845).
ID: 91284 | Bouwkundig element
Calfoortstraat 7 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve opklimmend tot de 18de eeuw. Bestaande uit een vrijstaand boerenhuis, stal, schuur en recente nutsgebouwen rond een onverhard erf, toegankelijk via lange, onverharde erfoprit. De Ferrariskaart (1770-1778) toont twee gebouwen in elkaars verlengde op het einde van een dreef tussen de Calfoortstraat en de Handzamevaart. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) zijn het boerenhuis en de schuur opgetekend als eigendom van de Diksmuidse heelmeester Woets. Volgens het kadaster wordt het boerenhuis in 1838 uitgebreid aan de achterzijde en zou de stalling dateren van 1856. Gelijkaardige weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) (zie illustratie). Het kadaster registreert de vergroting van de schuur en stalling in 1958.
ID: 90951 | Bouwkundig element
Doornstraat 3 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning in bosje gelegen, volgens het kadaster gebouwd in 1926. Huis met geïncorporeerde stalling onder pannen zadeldak. Rode baksteenbouw met verzorgde muizentandfries.