Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91158 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Edewallestraat 57 (Kortemark)
Wederopbouwhoeve (jaren 1920) bestaande uit een vrijstaand boerenhuis, schuur en stal in U-vormige opstelling rond een verhard erf. Voortuin van de straat gescheiden door betonnen afsluiting.


ID: 91145 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Edewallestraat 7 (Kortemark)
Burgerhuis vermoedelijk daterend van eind 19de eeuw. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Verankerde rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor decoratieve hoekkettingen en omlijsting van spaarveld in linker zijgevel.


ID: 90953 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Edewallestraat 70 (Kortemark)
Diephuis met trapgevel met bolbekroning, daterend van 1934, zie jaarsteen. Rode baksteenbouw onder zadeldak. Verzorgd metselwerk, zie banden in streks verband. Rechthoekige muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk.


ID: 91367 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Dionysius

Esenstraat (Kortemark)
Wederopbouwkerk van 1922-1924 naar ontwerp van architect Jerome Deboutte. Naar het westen georiënteerde vijfbeukige hallenkerk met transept, vijfzijdige apsis en rechte koorafsluitingen. Uiterste zijbeuken slechts drie traveeën breed. Ten zuidwesten, een sacristie op L-vormige plattegrond. Oosttoren op vierkante basis: met traptoren, portaal in de toren en aansluitende zijportalen. De omtrek van de kerk en de toegang zijn gemarkeerd door leilindes. Ten westen en ten noorden van de kerk zijn nog weilanden bewaard.


ID: 91368 | Bouwkundig element

Zeszijdige roepsteen

Esenstraat (Kortemark)
Zeszijdige roepsteen van blauwe hardsteen. De steen is moeilijk te dateren, maar stamt zeker uit de periode van vóór de Eerste Wereldoorlog. De roepsteen diende traditioneel om berichten aan de bevolking mede te delen.


ID: 91369 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Esenstraat (Kortemark)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van beide wereldoorlogen uit Zarren. Dit gedenkteken van circa 1975 vervangt een ouder gedenkteken


ID: 91379 | Bouwkundig element

Gemeentelijke Begraafplaats

Esenstraat (Kortemark)
Gemeentelijke Begraafplaats, aangelegd circa 1967. De begraafplaats is toegankelijk via een onverharde parking en langs straatzijde afgezet door een laag bakstenen muurtje en hek in buisstaal met centraal een betonnen pijler.


ID: 91380 | Bouwkundig element

Betonnen brug over de Zarrenbeek

Esenstraat (Kortemark)
Betonnen brug over de Zarrenbeek, vermoedelijk daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Betonnen leuning aan beide zijden van de weg. Symmetrische geleding.


ID: 92089 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Dionysius

Esenstraat (Kortemark)
Over orgels van voor de Eerste Wereldoorlog is geen informatie beschikbaar; indien er een orgel aanwezig was, dan is het vernield in de Eerste Wereldoorlog. Een nieuw orgel werd gebouwd in 1930, door Jos. en Pieter Loncke uit het naburige Esen. Het werd in 1989 vervangen door een nieuw orgel van Loncke Orgelbouw uit Zarren.


ID: 213556 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Esenstraat (Kortemark)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. Bijna volledig ondergrondse constructie, waarop een bakstenen gebouw werd geplaatst.