30839 resultaten
ID: 91383 | Bouwkundig element
Esenstraat 61 (Kortemark)
Moderne hoeve, aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de bij het huis aansluitende stallingen. Oorspronkelijk boerenhuis daterend van 1931, in 1943 in opdracht van landbouwer A.J.C. Vanoverschelde-Seys herbouwd en uitgebreid met drietal "kiekenhokken". Rondom de hoeve zijn weiden en een restant van een boomgaard bewaard.
ID: 91371 | Bouwkundig element
Esenstraat 8 (Kortemark)
Hoeve waarvan enkel het boerenhuis bewaard is. Bepalend voor kerkomgeving (ten westen van het koor). De geïncorporeerde voormalige stalling en schuur zijn heden omgevormd tot garages. Het woonhuis wordt volgens kadaster in 1839 opgetrokken door de Zarrense herbergier Petrus Rommelaere en in 1870 door dezelfde familie uitgebreid met een aanpalend landgebouw ten noorden. Gezien de bouwkenmerken dateert het gebouw waarschijnlijk eerder uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920.
ID: 91372 | Bouwkundig element
Esenstraat 9 (Kortemark)
Burgerhuis met aanpalende garages, van 1923. Woning volgens kadaster in 1877 door Zarrense herbergier opgericht op de plaats van vroegere bebouwing ("reconstruction totale"). In 1923 ligt de woning in "puin" en wordt wellicht heropgebouwd. J. Knockaert-Denolf laat in hetzelfde jaar ten westen daarvan een autogarage bouwen.
ID: 90955 | Bouwkundig element
Galgestraat (Kortemark)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, zou dateren van circa 1945. Gelegen bij erftoegang van verbouwde hoeve met bewaarde boomgaard. Bakstenen kapel onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Voorgevel in bruine sierbaksteen opgevat als puntgevel met aandak, in het gevelveld witgeschilderd vlak met opschrift: "OLV VAN ALTIJDDURENDE BIJSTAND BID VOOR ONS".
ID: 90956 | Bouwkundig element
Galgestraat 10 (Kortemark)
Hoeve, achterin gelegen langs het Hillegoedpad. Oude lindeboom bij de erftoegang. Achter de hoeve, bosje met onder meer rode beuk. Ten zuiden van het erf, boerenhuis van circa 1902, de voorgevel is gericht naar het Hillegoedpad. Rode baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen, restant van dakruiter). Getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk naar oud model. In de rechter zijgevel, rondboogvenstertje.
ID: 90958 | Bouwkundig element
Gitsstraat 15 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning uit het laatste kwart van de 19de eeuw of de eerste helft van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw onder zadeldak. Getoogde muuropeningen onder strek en druiplijst. In de linker zijgevel, rondboogvensters. Vernieuwd houtwerk.
ID: 90959 | Bouwkundig element
Gitsstraat 29 (Kortemark)
Achteringelegen huis met voortuin. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Dateert vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw zie ijzeren I-profielen met bloemmotieven. Rechter zijgevel afgeboord met gekarteld windbord.
ID: 90960 | Bouwkundig element
Gitsstraat 33 (Kortemark)
Achteringelegen huis met voortuin, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Witgeschilderd gecementeerd parement met schijnvoegen, zadeldak (mechanische pannen).
ID: 90957 | Bouwkundig element
Gitsstraat 8 (Kortemark)
Lage dorpswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rood geschilderd bakstenen parement boven gecementeerde plint met schijnvoegen, zadeldak (mechanische pannen).
ID: 91166 | Bouwkundig element
Gouden-Hoofdstraat (Kortemark)
Vrijstaande Onze-Lieve-Vrouwkapel op de hoek met een landweg. Volgens het kadaster gebouwd in 1884. Rechthoekig gebouwtje onder onder zadeldak (rode en grijze Vlaamse pannen). Rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor ontlastingsboog, druiplijst, horizontale belijnende band en omlopende muizentandfries. Puntgevel met rondboogportaal boven sokkel.