30839 resultaten
ID: 91167 | Bouwkundig element
Gouden-Hoofdstraat (Kortemark)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, gebouwd circa 1910. Rode baksteenbouw onder overkragend zadeldakje (rode mechanische pannen) met gekartelde windplank en bekroond door smeedijzeren kruis. Spitsbogige deuropening onder druiplijst, erboven cartouche met zwarte letters op witte bepleistering "O.L.V./ B.V.O." Zijgevels met kleine spitsboogvensters onder druiplijstje. Bewaard houtwerk van blauwbeschilderde deur en windplank.
ID: 91169 | Bouwkundig element
Gouden-Hoofdstraat (Kortemark)
Pijlerkapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1940. Bakstenen pijler met verbrede basis onder zadeldakje (rode mechanische pannen). Rondbogige beeldnis met smeedijzeren hekje als afsluiting. Mariabeeld.
ID: 91163 | Bouwkundig element
Gouden-Hoofdstraat 12 (Kortemark)
Kleine hoeve volgens kadastergegevens in één bouwfase gerealiseerd in 1921. Bestaande uit een boerenhuis en een stalling rond een begraasd erf. Boomgaard aan de straatzijde met notelaar en hoogstamfruit, verharde erfoprit afgesloten door smeedijzeren hek.
ID: 91165 | Bouwkundig element
Gouden-Hoofdstraat 32 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalletje en achterliggend vrijstaande duiventil. Volgens het kadaster zijn het boerenhuis en de stal gebouwd in 1925.
ID: 91168 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gouden-Hoofdstraat 41 (Kortemark)
Hoeve met 19de-eeuwse kern. Lindes met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erfoprit. Verspreide opstelling rondom deels begraasd erf. Het nu verbouwde boerenhuis en het stalletje rechts van het huis zijn als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het stalletje links aansluitend bij het huis en de vrijstaande schuur haaks hierop dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw.
ID: 91173 | Bouwkundig element
Groenestraat (Kortemark)
Mariakapel op het gehucht "Kruistraat". Opgericht ter gelegenheid van het Mariajaar 1954, mogelijk ter vervanging van een oudere kapel, het zogenaamde "Pollets Cappelleken" aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1829). Rechthoekige pijlerkapel, rode baksteenbouw boven plint van blauwe hardsteen, onder zadeldakje (zwarte daktegels) met ijzeren kruisbekroning.
ID: 91172 | Bouwkundig element
Groenestraat 16 (Kortemark)
Hoevesite met enkele losse bestanddelen in een boomgaard gelegen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Als hoeve met U-vormige opstelling aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1829) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie), boomgaard en tuin. Op dat moment is de hoeve nog aan de straat gelegen, wat zal veranderen met de wijziging van het tracé van de Groenestraat in het begin van de 20ste eeuw. Circa 1930 wordt een landgebouw afgebroken. Circa 1966 wordt het huis aan de oostzijde uitgebreid. Op vandaag L-vormige opstelling rondom een begraasd erf.
ID: 91170 | Bouwkundig element
Groenestraat 2 (Kortemark)
Laag hoekhuis, volgens het kadaster circa 1902 gebouwd door de Handzaamse brouwer Pattijn-Serroels. Markerende afgeschuinde hoektravee. Witgeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint, schilddak met afschuining ter hoogte van de hoektravee (rode mechanische pannen). Steekbogige muuropeningen met luiken, vernieuwd houtwerk.
ID: 91174 | Bouwkundig element
Groenestraat 36 (Kortemark)
19de-eeuwse boerenarbeiderswoning, oorspronkelijk deel uitmakend van een tweewoonst. Deze tweewoonst is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1829) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie).
ID: 91175 | Bouwkundig element
Groenestraat 37 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve, heropbouwd in de decennia na de Eerste Wereldoorlog. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische pannen), in het vierkant rondom een niet verhard erf opgesteld. Omliggende weiden en akkers, populieren en knotbomen.