Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91171 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Groenestraat 7 (Kortemark)
Boerenhuis van vroegere molenaarshoeve bij de site van de verdwenen "Abeelemolen". Als dusdanig reeds aangeduid als aan de straat gelegen site met L-vormige opstelling ten noorden van de staakmolen, op het primitief kadasterplan (circa 1829) (zie illustratie) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844).


ID: 91176 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestraat 72 (Kortemark)
19de-eeuwse hoeve met boerenhuis en schuur in L-vormige opstelling, en twee recente loodsen. Onverhard erf, dito erfoprit met aan de straat twee lindes. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is een hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling binnen een boomgaard opgetekend: het gebouwenbestand bestaat dan uit een boerenhuis, een grote schuur en stal, een klein landgebouw en een tweede kleiner boerenhuis.


ID: 91177 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Groenestraat 74 (Kortemark)
Wederopbouwhoeve bestaande uit een boerenhuis en schuur in haakse opstelling en recente loodsen ten westen. Perceel deels omhaagd met meidoorn. Volgens het kadaster is de hoeve in 1921 op dezelfde plaats heropgebouwd na verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de schuur worden muurresten van de vroegere schuur gerecupereerd (zie aanduiding op mutatieschets). De oude hoeve is reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) binnen een ruime boomgaard die aan de overzijde van de straat verder loopt.


ID: 91178 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Handzaamse Nieuwstraat 4 (Kortemark)
Kleine hoeve bestaande uit boerenhuis en een schuur. Perceel aan de straatzijde afgezet met een ligustrumhaag en toegankelijk via een smeedijzeren hek tussen blauwhardstenen pijlers. Begraasd erf met notelaar en restant van boomgaard. Boerenhuis en schuur volgens het kadaster opgetrokken in 1921, na afbraak van een oudere hoeve.


ID: 91179 | Bouwkundig element

Halfvrijstaande dorpswoning

Handzaamse Nieuwstraat 6 (Kortemark)
Halfvrijstaande dorpswoning volgens het kadaster opgetrokken in 1914. Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen) en behouden kroonlijst op modillons. Rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor horizontale banden, ontlastingsbogen en bakstenen fries onder kroonlijst.


ID: 209040 | Bouwkundig element

Noodwoning Koning Albertfonds

Handzaamse Nieuwstraat 9 (Kortemark)
Noodwoning van het Koning Albertfonds, type Jouret en Speltinckx, opgetrokken uit beton en hout. Deze noodwoning gaat terug op een 'Jouret Simple', een betonnen paviljoen met standaardafmetingen 6,14x7,84m, met vier kamers. Dit huis werd luidens het kadaster in gebruik genomen in 1923.


ID: 91180 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hadrianus

Handzameplein (Kortemark)
Georiënteerde kerk heropgebouwd in de jaren 1920 naar vooroorlogs model (toestand 1887-1894) naar ontwerp van architect Thierry Nolf. De kerk is omgeven door leilindes, grasperken en struikbegroeiing en bekiezelde paden.


ID: 91181 | Bouwkundig element

Witstenen Heilig Hartbeeld

Handzameplein (Kortemark)
Witstenen Heilig Hartbeeld op zeshoekige sokkel van blauwe hardsteen. Opgericht in 1929, zie inscriptie op de sokkel: "HULDE AAN JESUS H. HART/ DOOR DE BEVOLKING VAN HANDZAEME TOEGEWIJD OP 11 OOGST 1929".


ID: 91182 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Handzameplein (Kortemark)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, afkomstig uit Handzame en het gehucht Edewalle. Gedenksteen van blauwe hardsteen naar ontwerp van beeldhouwer L. Speiser (gesigneerd).


ID: 91191 | Bouwkundig element

Berging voor processiemateriaal

Handzameplein (Kortemark)
Voormalige berging voor processiemateriaal, voorheen aansluitend bij de tuinmuur van de onderpastorie. Geelbakstenen gebouwtje uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Tuitgevel opengewerkt met getoogde deurtjes en uilengat.