30839 resultaten
ID: 91187 | Bouwkundig element
Handzameplein 8 (Kortemark)
Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Gaat terug op 19de-eeuwse herberg zogenaamd het "Blauw huis" (plattegrond als dusdanig reeds aangeduid op primitief kadasterplan van circa 1829). Na de Eerste Wereldoorlog wordt het parement gewijzigd in gele baksteen, hierbij wordt één travee gereduceerd.
ID: 91188 | Bouwkundig element
Handzameplein 9-10 (Kortemark)
Eenheidsbebouwing van twee woonhuizen. Heden café "Piccolo" en "De Kastart". Beide panden zijn reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als afzonderlijke woonhuizen eigendom van landbouwer Crevits uit Woumen (Diksmuide). Bij een kadastermutatie van 1871 zijn de panden verkocht aan de Handzaamse brouwer Van Middelem-Vanhonsebrouck. Volgens deze mutatie worden in dat jaar de achterliggende nutsgebouwen bijgebouwd.
ID: 90973 | Bouwkundig element
Handzamestraat (Kortemark)
Mariakapel met jaaraanduiding "1868". Kleine kapel op vierkante basis, onder zadeldakje. Witgeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint. Rondboognisje met ijzeren gesmeed hekwerk met opschrift: "H M B V". Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.
ID: 91207 | Bouwkundig element
Handzamestraat (Kortemark)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Troost. De kapel is vermoedelijk gebouwd door Pieter Joannes Pattyn (1794-1864), geneesheer te Handzame. Enerzijds is het een gedachteniskapel voor de voorouders van de familie Pattyn (zie gedenkplaten). Anderzijds wordt er gebeden om bijstand bij ziekten en rampen, in het bijzonder dient men er tegen 'nagelkoppen' of pijnlijke zweren. Tijdens het bidden werpt men een handvol nagels door het hekwerk voor het Mariabeeld.
ID: 90975 | Bouwkundig element
Handzamestraat 112 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve, voorheen bekend als " 't Leeuwengoedt", gelegen in de vallei van de Waterhoenbeek. Erfoprit naar verluidt circa 1936 aangeplant met platanen. De hoeve is omgeven door weiden met op de perceelsranden aanplant van bomen, onder meer Canadapopulieren. Ten westen van de oprijdreef, deels bewaarde boomgaard. Hoeve uit de wederopbouwperiode met U-vormige opstelling rondom een niet verhard erf. Roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische pannen).
ID: 90976 | Bouwkundig element
Handzamestraat 118 (Kortemark)
Beeldbepalende hoevesite op een hoek gelegen, de site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1828) en op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) aangeduid met een L-vormige opstelling, op die laatste kaart aangeduid als "De Sponde Ferme". Circa 1835 is de hoeve in eigendom van een Kortemarkse landbouwer en omgeven door een boomgaard.
ID: 91196 | Bouwkundig element
Handzamestraat 121 (Kortemark)
Halfvrijstaande, lage dorpswoning vermoedelijk daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen).
ID: 91197 | Bouwkundig element
Handzamestraat 124-126 (Kortemark)
Tweewoonst uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, gelegen in vernieuwde voortuintjes. Gele baksteenbouw onder zadeldak met linker dakschild (rode mechanische pannen). Links en rechts zijdelingse aanbouw van nutsgebouwtjes onder zadeldak, geknikte dakoverstek op klossen.
ID: 90964 | Bouwkundig element
Handzamestraat 14-20 (Kortemark)
Margareta-Maria-Instituut van de Zusters van Sint-Vincentius à Paulo. Belangrijke onderwijsinstelling met lager en middelbaar onderwijs voor Kortemark en omgeving.
ID: 90965 | Bouwkundig element
Handzamestraat 15 (Kortemark)
Gaaf bewaard burgerhuis, volgens het kadaster herbouwd in 1930. Het perceel is reeds bebouwd op het primitief kadasterplan (circa 1828). Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (mechanische pannen). Parement van rode baksteen boven geschilderde hardstenen plint.