Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91210 | Bouwkundig element

Hoevesite uit de 19de eeuw

Hazewindstraat 10 (Kortemark)
19de-eeuwse hoevesite hersteld na de Eerste Wereldoorlog. Hoeve bestaande uit losse, lage bakstenen bestanddelen: een boerenhuis met geïncorporeerde stal en een vrijstaande stalling in elkaars verlengde, en een parallelle schuur. Georganiseerd rond een begraasd erf met mestvaalt en rondgaand grintpad, aan de straat afgesloten door een smeedijzeren hek tussen twee lindes. Ligging binnen een ruime boomgaard (hoogstamfruit) op een heuvelrug met omliggende weiden en akkers.


ID: 91208 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met erfbeplanting en boomkapel

Hazewindstraat 2 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve. Linde met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erftoegang, meidoornhaag. De hoevesite is alsdusdanig reeds aangeduid met losse bestanddelen, L-vormig rondom het erf opgesteld, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het boerenhuis is nog deels 19de-eeuws, de overige gebouwen dateren uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 91209 | Bouwkundig element

Hoeve

Hazewindstraat 5 (Kortemark)
Hoeve, grotendeels met wederopbouwkarakter van de jaren 1920. Licht achterin gelegen, huis met voortuin. Links van de hoeve, boomgaard.


ID: 91211 | Bouwkundig element

Mariakapel

Hemelstraat (Kortemark)
Mariakapel van circa 1945. Roodbakstenen kapel op rechthoekig grondplan, pannen zadeldak, ijzeren kruisbekroning. Rondboogportaal, in het gevelveld ijzeren plaat met opschrift " 'K GA NOOIT UW BEELD VOORBIJ O LIEFSTE MOEDER ZOET OF 'K STA EEN STONDJE STIL EN 'K ZEG U WEESGEGROET".


ID: 91285 | Bouwkundig element

Hoeve

Hemelstraat 1 (Kortemark)
Hoeve in zijn huidige vorm wellicht daterend uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Naar verluidt zou de oude hoeve in 1917 door de Duitsers in brand gestoken zijn. De oorspronkelijk U-vormige opstelling is in de jaren 1960 gewijzigd naar L-vormig door de afbraak van de koeienstal.


ID: 91212 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Hemelstraat 3 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Achteringelegen in omgeving met weides, restant van boomgaard. De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie), doch met een andere erfopstelling: het erf met L-vormige opstelling van de bestanddelen was aan de straat gelegen, met een bewaarde L-vormige omwalling. Ten noorden van dit erf, vrijstaand volume, op de plaats waar nu de dwarsschuur staat.


ID: 90977 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Hillebosstraat 2 (Kortemark)
Kleine hoeve met architecturale kenmerken uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. L-vormige opstelling van de losse bestanddelen. De site met losse bestanddelen is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828, eigenaar is dan de weduwe Henricus Vantomme, landbouwster te Kortemark).


ID: 91288 | Bouwkundig element

Mariakapel van 1991

Hogestraat (Kortemark)
Mariakapel van 1991, gebouwd ter vervanging van een kapel van 1927. Eerste kapel opgericht uit dankbaarheid voor de behouden terugkeer van zoon uit Eerste Wereldoorlog. Gelegen links van de erftoegang; omgeven door heesters. Gemetste bloembak voor de kapel.


ID: 91290 | Bouwkundig element

Wegkruis

Hogestraat (Kortemark)
Wegkruis beschaduwd door twee bruine beuken. Het kruis is geplaatst in een perkje met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers waarop bloempotten. Het wegkruis zou dateren van circa 1925.  IJzeren kruis op voet van rotsblokken. Polychroom beschilderde Christusfiguur.


ID: 91291 | Bouwkundig element

Mariakapel van 1920

Hogestraat (Kortemark)
Mariakapel van 1920, oorspronkelijk toegewijd aan het Heilig Hart. Gelegen aan erfoprit van de achterin gelegen hoeve. Geflankeerd door heesters en lindeboom; tweede lindeboom aan overzijde van weg. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Baksteenbouw onder overkragend zadeldak (mechanische pannen).