Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4539 resultaten


ID: 41802 | Bouwkundig element

Stadswoning in traditionele stijl

Zoutstraat 5 (Diest)
Twee verdiepingen hoog langshuis met zadeldak uit de 17de eeuw, in traditionele stijl.


ID: 78582 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Brugse Heerweg 16 (Diksmuide)
Lage boerenarbeiderswoning uit de jaren 1920, onder pannen zadeldak. Baksteenbouw, geïncorporeerde stalling met houten beplanking, ook van de zijgevel. De topgevel van de andere zijgevel is opgetrokken in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Getoogde muuropeningen met deels bewaard beschilderd houtwerk met kruisindeling en luiken.


ID: 78571 | Bouwkundig element

Hoeve Praatbos

Houtlandstraat 8 (Diksmuide)
Gebouw, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door de Duitse bezetter achter de derde Duitse linie als 'oorlogscasino' of 'officierenmess' met ontspanningsruimte en cinema voor de militairen. Er zou ook regelmatig een mis opgedragen zijn.


ID: 78118 | Bouwkundig element

Stadsschool

Ijzerlaan 1, Schoolplein 5-6 (Diksmuide)
De vooroorlogse schoolgebouwen waren opgetrokken in een neoclassicistische baksteenarchitectuur met een uitgesproken rondboogornamentiek. Na de Eerste Wereldoorlog werd de stadsschool heropgebouwd in een verzorgde traditionele baksteenarchitectuur, dit in 1920-1926 naar ontwerp van architecten Lucien Coppé en E. Timmery.


ID: 78291 | Bouwkundig element

Hoeve Den Ruyen Wal

Keiemdorpstraat 178 (Diksmuide)
Hoeve met losstaande bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig opgesteld rondom onverhard erf. Als hoevesite met een gelijkaardige opstelling reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).


ID: 78149 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Wilgendijk 33 (Diksmuide)
Burgerhuis in 1921 (zie jaarsteen) heropgebouwd naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge, ontwerp van 1920). Traditionele baksteenarchitectuur zie de rechthoekige muuropeningen verdiept in geprofileerde tudor- en korfboognissen, de centrale trapgevel met Brugse travee met maaswerk.


ID: 39062 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met beuk

Assestraat 48 (Dilbeek)
Eénlaags gebouw (nok loodrecht op de straat) uit de 19de eeuw, oorspronkelijk langgestrekte hoeve in vakwerkbouw, later gedeeltelijk versteend, beschaduwd door een beuk.


ID: 38971 | Bouwkundig element

Gemeentehuis en schoolhuis Groot-Bijgaarden

Bijgaardenplein 1-2 (Dilbeek)
Voormalige gemeentehuis of Pampoelhuis, heropgebouwd in de jaren 1930 en het schoolhuis, heropgebouwd in de jaren 1950, beide verbonden door een poortgebouw in gerecupereerde bouwmaterialen en een achterliggend schoolgebouw.


ID: 39031 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Blekerijstraat 4 (Dilbeek)
Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één bouwlaag van drie traveeën onder zadeldak (pannen); gewitte leembouw op een gepikte bakstenen voeting; vermoedelijk daterend uit de 19de eeuw.


ID: 38940 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Borrestraat 3 (Dilbeek)
Semigesloten hoeve met een eind 19de-eeuws uitzicht en oudere kern met resten van vakwerkbouw, gelegen in een nog landelijke omgeving.