30839 resultaten
ID: 91000 | Bouwkundig element
Ieperstraat 6 (Kortemark)
Kleine aan de straat gelegen hoeve. Hekken tussen blauwhardstenen pijlers. Volgens het kadaster gebouwd in 1906 door Isidoor Neyrinck, kunstschilder uit het nabije Staden. Hierbij wordt een dieperin gelegen huis afgebroken, de rest van het grote perceel wordt ingericht als boomgaard. Rode, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (mechanische pannen).
ID: 91006 | Bouwkundig element
Ieperstraat 75 (Kortemark)
Volgens het kadaster is de herberg in 1905 gebouwd door Jules Bonte-Rommelaere, brouwer te Kortemark, op de hoek van de "Steenweg naar Hooglede" en de "Steenweg naar Staden" (Ieperstraat). Bij de mutatie van 1914 uitbreiding van het huis en uitbreiding met nutsgebouwen.
ID: 91009 | Bouwkundig element
Ieperstraat 82 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. De site met losse bestanddelen is voor het eerst aangeduid op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850).
ID: 91010 | Bouwkundig element
Jan Mioenstraat (Kortemark)
Achterin gelegen site met nieuwbouwvilla, vermoedelijk ter vervanging van een oude hoeve. Bij de erftoegang, geknotte lindeboom en Mariakapelletje. Laag en smal bakstenen kapelletje uit het midden van de 20ste eeuw.
ID: 91299 | Bouwkundig element
Kaaistraat 1 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw. Bewaard boerenhuis met rechts aansluitend een stal en aan de achterzijde een parallelle voederkeuken/ varkensstal. Hoeve georganiseerd rond een onverhard erf toegankelijk via onverharde weg, aan de weg gemarkeerd door oude perenboom. De schuur is recent afgebroken. Perceel omhaagd door deels bewaarde gemengde haag (meidoorn, hulst, vlier).
ID: 91362 | Bouwkundig element
Kapoenstraat (Kortemark)
Kapel uit de eerste helft van de 20ste eeuw, opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Vrij grondig gerenoveerd in 1999, onder meer hervoegen en verwijderen van gecementeerde plint vooraan en de leien dakbedekking. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met halfronde sluiting. Zadeldak met zinken platen ter vervanging van de oorspronkelijke leien.
ID: 91386 | Bouwkundig element
Kapoenstraat 16-18 (Kortemark)
Samenstel van lage arbeiderswoningen, naar verluidt "Vermanders Reke" genoemd. Rechter zijgevel met datering "1904". Spiegelbeeldschema van telkens drie traveeën + een staltravee. Verankerde, donkerrode baksteenbouw onder doorlopend zadeldak (rode mechanische pannen).
ID: 91385 | Bouwkundig element
Kapoenstraat 4 (Kortemark)
Halfvrijstaande, lage boerenarbeiderswoning gedateerd "1906" (zie linker zijgevel). Oorspronkelijk samenstel met nummer 6. Onverharde erfoprit aan linker zijde, afgesloten door hek in buisstaal.
ID: 91389 | Bouwkundig element
Klerkenstraat 12 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning met achtergelegen landgebouwen, volgens kadaster in 1934 opgetrokken in opdracht van de Zarrense landbouwer Camiel Hosten-Tyvaert en kinderen.
ID: 91387 | Bouwkundig element
Klerkenstraat 3 (Kortemark)
Vrijstaand burgerhuis, in tuin gelegen. Volgens kadaster in 1933 gebouwd door de Zarrense landbouwer Julius Sonneville-Delie, in 1970 wordt de woning vergroot en het achtergelegen nutsgebouw uit 1933 afgebroken. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) is op de plaats van dit gebouw een hoeve met losse bestanddelen met een gedeeltelijke omwalling aangeduid.