Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91016 | Bouwkundig element

Koutermolen met maalderij

Koutermolenstraat 5A (Kortemark)
De Koutermolen is een standaardmolen op torenkot, gelegen op een molenberg. De windmolen was vroeger een olie- en korenmolen, maar doet heden enkel nog dienst als korenmolen. Bij de molen behoort ook een voormalige maalderij.


ID: 91223 | Bouwkundig element

Croonevoordebrug

Kronevoordestraat (Kortemark)
"CROONEVOORDEBRUG", zie naamsteen, herbouwd in 1955. De oorspronkelijke brug over de Handzamevaart lag een honderdtal meter noordwaarts (ter hoogte van Kronevoordestraat nummer 3). Aan deze "Langendambrugge" was ook een "landinghe" voorzien. In 1890-1891 wordt een bocht afgesneden en een nieuw stuk kanaal aangelegd en wordt de "ijzeren brug" gebouwd.


ID: 91221 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kronevoordestraat 11 (Kortemark)
Huis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Parement van gele sierbaksteen. Gevelbrede erker, erboven dakvenster onder plat dak. Rechthoekige muuropeningen in een geriemde granito-omlijsting. Bewaarde beglaasde deur met hekwerk.


ID: 91222 | Bouwkundig element

Herberg met nutsgebouw en ast

Kronevoordestraat 13 (Kortemark)
Voormalige herberg/ woonhuis met achterliggend nutsgebouw en ast, gelegen aan de Handzamevaart. Van 1890 tot 1994 herberg "De Vlaamsche Leeuw". Woonhuis/ herberg met aanpalend landgebouw volgens het kadaster gebouwd in 1887 en uitgebreid met ast voor "suikerijdrogerij" in 1889. Toenmalig eigenaar René Vanrietvelde baat er een café en handel in meststoffen, kolen en veevoeders uit.


ID: 91224 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kronevoordestraat 14 (Kortemark)
Burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Geelbakstenen dubbelhuis (sierankers) van twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder latei, verdiept in korfboognissen. Boogvelden ingevuld met siermetselwerk. Vernieuwd houtwerk met T-indeling.


ID: 91217 | Bouwkundig element

Pastorie en Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek

Kronevoordestraat 2 (Kortemark)
Pastorie en Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek. Voortuin afgesloten door lage bakstenen muur onder ezelsrug.


ID: 91225 | Bouwkundig element

Gevelkapel met Mariabeeld

Kronevoordestraat 21 (Kortemark)
Het Mariabeeld tegen de gevel van nummer 21 herdenkt de aanval op 30 juli 1917 (Eerste Wereldoorlog), waarbij de Belgen en de Engelsen hun kanonnen richten op het station en het noordelijker gelegen vliegveld van Handzame.


ID: 91226 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kronevoordestraat 23 (Kortemark)
Woonhuis volgens het kadaster heropgebouwd in 1921 na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen).


ID: 91227 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kronevoordestraat 25 (Kortemark)
Lage woning volgens kadastergegevens gebouwd in 1899 door herbergierster Embo-Quaeghebeur. Twee traveeën + poorttravee (rechts) onder een gemansardeerd zadeldak (rode mechanische pannen en leien) met drie dakkapellen.


ID: 91218 | Bouwkundig element

Telefooncentrale Regie van Telegraaf en Telefoon

Kronevoordestraat 3 (Kortemark)
Telefooncentrale van de toenmalige Regie van Telegraaf en Telefoon, daterend uit de jaren 1950-1960 en gebouwd volgens standaardtype. Bruine baksteenbouw onder schilddak (rode Vlaamse pannen), gebruik van blauwe hardsteen voor plint en sierelementen.