30839 resultaten
ID: 91236 | Bouwkundig element
Kronevoordestraat 78 (Kortemark)
Halfvrijstaande woning volgens het kadaster opgetrokken in 1927. Halfvrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen), behouden kroonlijst op modillons. Verankerde rode baksteenbouw met gebruik van blauwe hardsteen voor jaarsteen "1928" en toegangstrapje.
ID: 91238 | Bouwkundig element
Kronevoordestraat 83A (Kortemark)
Links vrijstaand burgerhuis, daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Roodbakstenen enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, aflijnende gootlijst, sierankers. In de tuin, atelier uit het midden van de 20ste eeuw.
ID: 91220 | Bouwkundig element
Kronevoordestraat 9 (Kortemark)
Rechts vrijstaand burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen); bewaarde gootlijst op klossen.
ID: 91392 | Bouwkundig element
Kruisstraat (Kortemark)
Bakstenen kapel op rechthoekig grondplan met driezijdige koorsluiting, dakbedekking van grijze natuurleien. Straatgevel met ijzeren kruisbekroning, spitsboogportaal gevat tussen twee pilasters boven sokkel. Houten vleugelpoort. Spitsbogige zijramen.
ID: 91391 | Bouwkundig element
Kruisstraat 1 (Kortemark)
Beeldbepalend hoekpand, gelegen in deels omhaagde tuin. Volledig herbouwd in 1921 door geneesheer Deschrevel-Huysbaut uit Brugge op de plaats van vorige woning die volgens het kadaster in "puinen" lag. Hoekvolume in oranje baksteen met aan weerszijden aanbouw in rode baksteen. Oranjebakstenen diephuis onder zadeldak (rode mechanische pannen). Gebruik van blauwe hardsteen voor lateien, middenstijlen en dekstenen. Tevens siermetselwerk.
ID: 91393 | Bouwkundig element
Kruisstraat 3 (Kortemark)
Laag vrijstaande boerenarbeiderswoning met geïncorpreerd nutsgebouw, van 1925 zie jaarankers. Recenter dubbele garage aangebouwd. Rode baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen); bruingeschilderde, gecementeerde plint. Dubbele muizentandlijst in gele en rode baksteen onder gootlijst. Jaarankers "1925".
ID: 91018 | Bouwkundig element
Lauwstraat 1 (Kortemark)
Kleine hoeve "JONCHOEVE" zie houten naambord. Als dusdanig nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Hulsthaag, paardenkastanje, poel. Losse, lage bakstenen bestanddelen met verspreide opstelling rondom het erf.
ID: 91019 | Bouwkundig element
Lauwstraat 2 (Kortemark)
Kleine 19de-eeuwse hoeve, als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Linde met Mariakapelletje bij de erftoegang (tweede linde gekapt). Gemengde haag van meidoorn en hulst, boomgaard.
ID: 91020 | Bouwkundig element
Leenbosstraat 15 (Kortemark)
Hoeve, in de jaren 1920 herbouwd na vernietiging van de hoeve in oktober 1914. De hoeve vormde tijdens het ancien régime de kern van de "Heerlijkheid 't Goed ter Crabbaerde", afhankelijk van het leenhof van Wijnendale. Een kaart van 1760 geeft de site aan als dubbel omwalde hoeve met opperhof en neerhof. Gelijkende weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). De plaats van het huidige woonhuis met voortuin geeft nog min of meer de plaats van het oude opperhof weer.
ID: 91021 | Bouwkundig element
Leenbosstraat 20 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve in zijn huidige bestanddelen daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw: losse, lage bakstenen bestanddelen onder rode pannen zadeldaken, L-vormig opgesteld rondom het erf. De hoevesite is als dusdanig reeds aangegeven op een kaart van 1760 als omwalde hoeve met drie losse bestanddelen. In het gevelveld, twee rondboogvenstertjes.