Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91030 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Makeveldstraat 15 (Kortemark)
Achterin gelegen huis als restant van kleine hoeve, lindebomen bij de erftoegang. Aan de erftoegang, kapel. Roodbakstenen dubbelhuis met rechts geïncorporeerd stalletje, zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen, vernieuwd houtwerk met T-indeling.


ID: 91031 | Bouwkundig element

Hoeve

Makeveldstraat 23 (Kortemark)
Hoevetje, in zijn huidige vorm daterend uit het einde van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. De site is met andere opstelling reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Rode verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (rode mechanische pannen).


ID: 91032 | Bouwkundig element

Hoeve uit de 19de eeuw

Makeveldstraat 40 (Kortemark)
19de-eeuwse hoeve gelegen in een bocht van de weg, en dus erg markerend voor het straatbeeld. Geknotte of gekandelaarde lindebomen bij de erftoegang, en een notelaar op het erf bij het huis. In de eerste helft van de 19de eeuw (zie mutatie 1860, situatie voor) is er reeds een kleine hoeve met onder meer bakhuis. Circa 1860 worden deze oude gebouwen afgebroken ten voordele van een L-vormige opstelling met huis en schuur rondom een erf met boomgaard.


ID: 91012 | Bouwkundig element

Vrijstaande schuur

Markhovestraat 2A (Kortemark)
Vrijstaande schuur, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw, mogelijk vlasschuur.


ID: 91038 | Bouwkundig element

Gietijzeren pomp

Markt (Kortemark)
Naar verluidt tijdens droge zomer (tweede helft 20ste eeuw, vermoedelijk jaren 1960) opnieuw in werking gesteld. Aanvankelijk gemonteerd op eenvoudige betonnen paal, werd later een console gebouwd met wapenschild en opschrift "KORTEMARK".


ID: 91039 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Markt (Kortemark)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Bartholomeus. Zuid georiënteerde wederopbouwkerk van 1923-1925 naar ontwerp van bouwmeester Thierry Nolf. Driebeukige hallenkerk van zeven traveeën en acht traveeën voor middenbeuk, met dubbele transeptarmen en driezijdige apsidiale uitbouw. Zijbeuken met vlakke afsluiting. De vierkante toren onder zeszijdige torenspits bevindt zich op een onconventionele plaats, namelijk in de noordelijke oksel van de middenbeuk en de westelijke zijbeuk.


ID: 91040 | Bouwkundig element

Kerkhof

Markt (Kortemark)
Restant van het kerkhof. Vijf graftekens en -platen van de Kortemarkse pastoors B. Floor, Karel Blancke (1848-1934), Emeric D'Haese, Carolus Jacobs en Arthur Moenaert (1891-1919) bewaard. Situering in de hoek van de westelijke kerkmuur en de sacristie. Arthur Moenaert (eenvoudige grafsteen) en Karel Blancke waren priester-dichters.


ID: 91041 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Markt (Kortemark)
Oorlogsgedenkteken voor de Kortemarkse burgerlijke en militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen tegen de westelijke muur van de toren van de Sint-Bartholomeuskerk.


ID: 91042 | Bouwkundig element

Vredesmonument

Markt (Kortemark)
Vredesmonument in de omgevingsaanleg van de Sint-Bartholomeuskerk. Ter gelegenheid van 11 november 2006 ontworpen door kunstenaar Patrick Steen (Keiem Diksmuide), dit na een wedstrijd georganiseerd door het gemeentebestuur.


ID: 92087 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Bartholomeus

Markt (Kortemark)
In 1848 was een orgel gebouwd door Charles-Louis Van Houtte (Waregem). In 1898 werd een omvangrijk werk uitgevoerd door Joseph Joris (Zichem); het is niet bekend of het ging om een nieuwbouw of om een herbouw van het Van Houtte-orgel. Dit instrument ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1926-27, na de heropbouw van de kerk, werd een nieuw orgel geplaatst; hierover zijn geen gegevens voorhanden. Het huidig orgel is van firma Jos. Loncke en Zonen (Esen) uit 1963.