Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 216238 | Bouwkundig element

Bedrijfscomplex

Vijverstraat 1, 1A-B (Zaventem)
Ten dele gerenoveerd bedrijfscomplex onder drie parallelle zadeldaken evenwijdig met de straat, in 1885 wordt een biermagazijn geregistreerd, in 1889 de brouwerij en in 1901 een uitbreiding naar achter toe.


ID: 209306 | Bouwkundig element

Romp van de Plaetsemolen met maalderij

Burg. Jos. Lievensstraat (Zedelgem)
De Plaetsemolen is een stenen bergmolen, gelegen in een nog vrij landelijke omgeving. Deze olie- en korenmolen verving in 1866 een vroegere staakmolen. De molensite op deze plaats werd reeds vermeld in de eerste helft van de 16de eeuw. De benaming Plaetse- of Dorpsmolen verwijst naar de ligging op nog geen halve kilometer van de kerk. In 1932 vielen de wieken definitief stil en werd een mechanische maalderij bij de molen gebouwd. De maalderij werd aangedreven door een monocilinder dieselmotor van het Zedelgemse bedrijf Claeys. Nabij de maalderij is een ronde waterput opgemetseld in baksteen.


ID: 209576 | Bouwkundig element

Brouwerij De Leeuw en brouwerswoning

Eernegemsestraat 6-8, Engelstraat 7 (Zedelgem)
Gelegen in het dorpscentrum van Aartrijke. Heden in gebruik als gemeentearchief en administratief centrum door de gemeente Zedelgem en met ingang via de Engelstraat.


ID: 83950 | Bouwkundig element

Brouwerswoning  Landuyt

Dr. Victor Van Cauterenstraat 11, 11A (Zele)
In straatbeeld dominerend wit bepleisterd herenhuis van acht traveeën en twee verdiepingen onder een pannen schilddak, met links een hoger oplopende poorttravee, toegevoegd in 1908, en rechts een poortdoorrit met balustrade in siersmeedwerk aan een gekasseide oprit. Zeer evenwichtige gevelopbouw, kenmerkend voor de neoclassicistische stijl.


ID: 83973 | Bouwkundig element

Hoeve en rest van brouwerij

Driesstraat 152 (Zele)
Voormalige hoeve en rest van voormalige brouwerij Van Driessche, gebouwd op oude en grotere hoevesite, volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, alwaar in 1812 een brouwerij werd opgericht. Brouwerij in 1880 gestopt en omgevormd tot hoevegebouw. Huidige woning door brouwer Pieter-Jan Van Driessche in 1815 opgetrokken.


ID: 83989 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Elststraat 33 (Zele)
Brouwerswoning, in kern teruggaand op een minstens tot het derde kwart van de 18de eeuw opklimmende voormalige hoeve en kleinschalige brouwerijsite. Aan de straat gelegen brouwershuis van vijf traveeën + één poorttravee onder schilddak uit de tweede helft van de 19de eeuw met aanvankelijk één bouwlaag en vergroot in 1883. Resterende oude brouwerijgebouwen achter het woonhuis rondom de binnentuin ingeplant.


ID: 84069 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met bijhorende stokerij Rubbens

Langemuntstraat (Zele)
Beeldbepalend herenhuis met bijhorende stokerij Rubbens op straathoek met de Oudburgstraat. Datum "1817" in latei van voordeur, wellicht verwijzend naar de her- of verbouwing van de in oorsprong 18de-eeuwse hoeve door de nieuwe eigenaars Pieter Augustin Goossens – Johanna Catharina Verherbruggen.


ID: 84071 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met brouwerij

Langemuntstraat 11-13 (Zele)
Aanvankelijk brouwershuis van drie traveeën van circa 1870, volgens bouwaanvraag van 1941 naar ontwerp van architect Adolf Keppens aangepast, uitgebreid en dak verhoogd. Heden ruim herenhuis met L-vormige plattegrond van zes traveeën en twee bouwlagen in eclectische stijl en lagere aanbouw. Vrijstaand bakstenen bedrijfsgebouw deels uit het begin en deels uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 84108 | Bouwkundig element

Maalderij Laureys

Molenstraat 89 (Zele)
Maaldershuis met mechanische maalderij, gebouwd in de jaren 1940 naar ontwerp van architect Adolf Keppens, ingeplant op de site van de vroegere Heikant- of Laureysmolen, een houten korenwindmolen die vóór 1774 was gebouwd en in 1929 werd afgebroken.


ID: 84111 | Bouwkundig element

Herenhuis

Oudburgstraat 1, 1A (Zele)
Beeldbepalend herenhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak met brede omlopende geprofileerde houten kroonlijst, volgens literatuurgegevens van circa 1800. Voormalige bedrijfsgebouwen van 1801, vergroot tussen 1832 en 1859 en aanvankelijk bestemd als brouwerijgebouwen en landbouwaanhorigheden.