30839 resultaten
ID: 91054 | Bouwkundig element
Nieuwstraat 36 (Kortemark)
Villa volgens het kadaster gebouwd in 1948. Verzorgde voortuin met lage bakstenen muurtjes en buisleuningen en -hekje. Portaal bereikbaar via pad en tredes in natuursteen, aan het portaal buisleuningen. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak met brede gootlijst boven witgeschilderde betonnen band, links vooruitspringende lagere travee met keldergarage.
ID: 91049 | Bouwkundig element
Nieuwstraat 5 (Kortemark)
Voormalige dokterswoning Bouciqué, volgens het kadaster gebouwd in 1961-1962 door G. Bouciqué-Jongbloet, naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter. Bungalowwoning. Horizontaliserend volumespel door middel van op elkaar inspelende balkvolumes van één (praktijk) à twee bouwlagen (woongedeelte) onder platte daken, met lagere verbindingsvolumes. Grote glaspartijen.
ID: 91050 | Bouwkundig element
Nieuwstraat 7 (Kortemark)
Volgens het kadaster in 1935 gebouwd door de Kortemarkse vlashandelaar Achille Deprez-Debacker. Bouw van het naar de straat gerichte huis met voortuin op een hoevesite met grote loodsen en een erf met "stoomzwingelarij en magazijn". De zwingelarij is opgericht in 1921 ten oosten van de toen nog omwalde hoevesite. In 1935 is de omwalling reeds gedempt. In 1936 worden de bedrijfsgebouwen uitgebreid en wordt een tweede villa gebouwd door vlashandelaar Alexander Deprez.
ID: 91051 | Bouwkundig element
Nieuwstraat 8 (Kortemark)
Burgerhuis in de rij uit het interbellum. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, links aansluitend lage garage onder plat dak met getrapt geveltje. Parement van oranje baksteen boven blauwhardstenen plint.
ID: 91300 | Bouwkundig element
Oude Vladslostraat 1 (Kortemark)
Hoeve met bewaard erf en schuur. Vernieuwd boerenhuis, bewaard interieur. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): weergave van vier volumes in een U-vormige opstelling, op een erf met boomgaard. Op vandaag zijn de bestanddelen achterin gelegen, ten zuiden van een begraasd erf. Bij de erftoegang bevindt zich een klein witgeschilderd betonnen kapelletje op een dito paal, inscriptie "19 BJB 37", beschaduwd door een linde met meerdere opgaande stammen.
ID: 91301 | Bouwkundig element
Oude Vladslostraat 3 (Kortemark)
Hoevesite, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), met ten zuidoosten van de hoeve een dreef naar de Handzamevaart. Op het primitief kadasterplan (circa 1827, eigenaar is dan de Brugse rentenier Van Caloen Depotter) weergegeven als een hoeve met drie losse bestanddelen met U-vormige opstelling. Ten oosten van het erf, boerenhuis binnen een U-vormige omwalling (achter het huis een 'hof'), wat men zou kunnen interpreteren als een omwald opperhof.
ID: 91055 | Bouwkundig element
Oude Zeedijkstraat 6B (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning onder zadeldak (rode mechanische pannen), links geïncorporeerde stalling. Rode baksteenbouw boven gecementeerde plint met schijnvoegen, overhoekse baksteenfries.
ID: 91056 | Bouwkundig element
Oudstrijderslaan (Kortemark)
Industrieel-archeologisch gebouw nu deel uitmakend van groot bedrijf met loodsen op ambachtelijke zone. Het resultaat van het kadasteronderzoek is niet eenduidig. Mogelijk is er een link met het tuinbouwbedrijf met broeikassen dat vanaf 1927 wordt opgericht met woonhuis op de Handzamestraat nummer 84 ( J. Segaert).
ID: 91058 | Bouwkundig element
Pastoor Blanckestraat (Kortemark)
Op een hoek van de straat gelegen pand volgens het kadaster in 1878 gebouwd door een Kortemarks landbouwer. Diephuis van vier traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen); trapgevel. Rode baksteenbouw, met gebruik van witte baksteen voor banden en strekken.
ID: 91060 | Bouwkundig element
Pastoor Blanckestraat (Kortemark)
Bronzen gedenkplaat voor priester-dichter Karel Blancke (Wingene, 1849 - Handzame, 1934), naar ontwerp van Maurice Opsommer.