30839 resultaten
ID: 91059 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pastoor Blanckestraat 17 (Kortemark)
Vrijstaande pastorie gelegen binnen ruime pastorietuin met moestuin, boomgaard, bloementuin en siertuin. In de tuin, ijzeren contructie voor vlaggenmast. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (blauwe mechanische pannen). Rechts aansluitend, voormalig koetshuis onder lager zadeldak. Achter het koetshuis, halfronde serre (circa 1901) met gietijzeren bindroeden. Langs de Stationsstraat is het perceel afgesloten door een lage bakstenen muur en aan de Pastoor Blanckestraat toegankelijk via een bakstenen portaal centraal in een hoge bakstenen muur met muurvakken en pannen afdekking.
ID: 91057 | Bouwkundig element
Pastoor Blanckestraat 9 (Kortemark)
Café " 't Oud Cortemarck". Het lage pand is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Rode baksteenbouw van vier traveeën onder gemansardeerd zadeldak (blauwe mechanische pannen), overhoekse baksteenfries.
ID: 91243 | Bouwkundig element
Pastoor D.Vanhautestraat (Kortemark)
Niet georiënteerde éénbeukige zaalkerk met driezijdige apsidiale uitbouw. Gebouwd als proosdijkapel in 1869-1871 in opdracht van Ludovicus baron Gilles de Pelichy, eigenaar van het voormalige Edewallegoed. Officieel erkend als parochiekerk in 1901.
ID: 91244 | Bouwkundig element
Pastoor D.Vanhautestraat (Kortemark)
Kerkhof gelegen aan de vier zijden van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk. Aan de straatzijde afgesloten door een laag roodbakstenen muurtje onder ezelsrug en een haagbeukhaag, aan de noordzijde een haagbeukhaag en aan de oostzijde een ligustrumhaag.
ID: 91241 | Bouwkundig element
Pastoor D.Vanhautestraat 10 (Kortemark)
Pastorie met voortuin met bruine beuk rechts van het huis en links een imposante linde. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1870 en opgevat als een vrijstaand breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. In 1969 werd door de Vlaamse Toeristenbond een bronzen gedenkplaat voor priester-dichter Delfien Vanhaute, naar ontwerp van beeldhouwer Frédéric Minne, geplaatst tegen de voorgevel van de pastorie.
ID: 91245 | Bouwkundig element
Pastoor D.Vanhautestraat 12, 12A (Kortemark)
Langgestrekt roodbakstenen volume (muurankers) van twee bouwlagen onder zadeldaken, met links het schoolgedeelte en rechts het klooster. Het geheel is van de straat gescheiden door speelplaats (school) en voortuin (klooster). De speelplaats is van de straat afgesloten door een hoge roodbakstenen muur en rechts een schuilplaats onder lessenaarsdak.
ID: 91246 | Bouwkundig element
Pastoor D.Vanhautestraat 27 (Kortemark)
Vrijstaand laag huis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Geelbakstenen (sierankers) dubbelhuis onder zadeldak (rode mechanische pannen).
ID: 91247 | Bouwkundig element
Pastoor D.Vanhautestraat 39 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning uit het einde van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen). De blinde travee links houdt wellicht verband met een vroeger stalletje.
ID: 91240 | Bouwkundig element
Pastoor D.Vanhautestraat 5 (Kortemark)
Mogelijk voormalige herberg (zie verwijderde puilijst), daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen).
ID: 91061 | Bouwkundig element
Pereboomstraat (Kortemark)
Kapel rechts van erfoprit hoeve. Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en opgericht in 1883 ter nagedachtenis van overleden ouders en familie (zie inscriptie). In de jaren na de Tweede Wereldoorlog wordt de Pereboomstraat gebetonneerd. Wellicht is de kapel hierbij achteruit geplaatst. Rode baksteen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Baksteenfries in gele baksteen onder dakoverstek. Houten spitsboogdeur met gietijzeren grille en monogram (dubbele M).