Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91064 | Bouwkundig element

Kapel

Pereboomstraat (Kortemark)
Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Gebouwd in 1965 ter vervanging van een grotere kapel aan de straatzijde. Witgeschilderd, bakstenen volume met per baksteenlaag getrapte bovenbouw onder zadeldakje (zwarte imitatieleien) met smeedijzeren kruis op nok. Rechthoekige beeldnis voorzien van smeedijzeren tralies.


ID: 91062 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pereboomstraat 7 (Kortemark)
Hoeve minimaal opklimmend tot begin 19de eeuw. Vrijstaande bestanddelen in een losse opstelling, bestaande uit een boerenhuis met 19de-eeuwse kern en schuur, gedateerd 1836, beide dwars op de straat georiënteerd.


ID: 91063 | Bouwkundig element

Boerenwoning en schuur

Pereboomstraat 9 (Kortemark)
19de-eeuwse hoeve met een boerenhuis en schuur. De boerenwoning is een verankerde, witgeschilderde baksteenbouw van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Bij het huis aansluitende dwarsschuur, opgevat als een verankerde rode baksteenbouw.


ID: 91065 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met maalderij

Politieke-Gevangenenstraat 9 (Kortemark)
Lage vrijstaande boerenarbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw met rechts maalderij uit het midden van de 20ste eeuw. Het huis met de geïncorporeerde stalling wordt circa 1874 gebouwd door Desiré Denduyver uit Zwevezele (Wingene), dit ter vervanging van een ouder huis. Circa 1941 wordt het huis vergroot met twee linker traveeën en een vrijstaande maalderij.


ID: 91303 | Bouwkundig element

Mariakapel

Pollaertstraat (Kortemark)
Mariakapel uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Gelegen aan de straatzijde tussen een landgebouw van de naastgelegen hoeve en een haag. Gecementeerde bakstenen pijlerkapel op rechthoekige plattegrond. Zadeldak (mechanische pannen) achteraan voorzien van ijzeren kruisbekroning.


ID: 91302 | Bouwkundig element

Walhoeve

Pollaertstraat 5 (Kortemark)
Achteringelegen kleine hoeve met losse bestanddelen, in zijn huidige vorm daterend van circa 1903 (sic) wanneer het huis volgens het kadaster totaal herbouwd wordt. De verspreide opstelling van huis, schuur en stal gaat terug op het primitief kadasterplan (circa 1827). Het bakhuis werd herbouwd op de plaats van een bakhuis van 1897.


ID: 91066 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twee lindes bij de erfoprit van een hoeve

Polletstraat (Kortemark)
Twee lindes bij de erfoprit van verbouwde hoeve. In één van de lindes hangt een blauwgeschilderd Mariakapelletje.


ID: 91067 | Bouwkundig element

Achteringelegen hoevesite

Polletstraat 10 (Kortemark)
Achteringelegen hoevesite, als hoevesite met huis en nutsgebouw reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828, eigenaar is dan burgemeester Degrendel van Handzame). Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Bij de mutatie van 1860 wordt het huis volledig herbouwd en is de hoeve omgeven door een boomgaard. In 1878 wordt het huis vergroot.


ID: 91403 | Bouwkundig element

Muurkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Roeselarestraat (Kortemark)
Muurkapel van circa 1952. Aangebouwd tegen de straatgevel van de woning. Tot 1999 gelegen in voortuintje en voorafgegaan door een bank tussen de twee hulstboompjes.


ID: 91402 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Roeselarestraat 18 (Kortemark)
19de-eeuwse hoeve. Opstelling met lage, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Gebouwenbestand bestaande uit een boerenhuis met aanpalend lagere en smallere stalling en vrijstaande schuur. Voor het huis en de stalling, bewaarde stoep van rode bakstenen op hun kant. De site is iets hoger gelegen dan de omringende weilanden. De erfoprit met recent hek loopt tussen de gebouwen door verder in oostelijke richting.