Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91250 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Sacramentstraat 2-4 (Kortemark)
Tweewoonst van dorpswoningen, daterend uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen, gootlijst op klossen) gevat tussen aandaken met schouderstukken, links en rechts geflankeerd door nutsgebouwtjes onder lessenaarsdak.


ID: 91251 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Schaakstraat 9 (Kortemark)
Vrijstaande, lage tweewoonst met achterliggend landgebouw. Volgens kadaster in drie bouwfasen tot stand gekomen: opgetrokken in 1868 als woonhuis met aan de noordzijde een geïncorporeerd landgebouw. In 1902 wordt het boerenhuis uitgebreid aan de zuidzijde en wordt het landgebouw achteraan opgetrokken. Volgens een mutatie van 1908 wordt een volume aangebouwd aan de linker zijde en wordt het geheel opgesplitst in een tweewoonst.


ID: 91252 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Schoolwegel 1 (Kortemark)
Vrijstaande, lage dorpswoning vermoedelijk daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (blauw geglazuurde pannen) met behouden gootlijst.


ID: 91253 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Schoolwegel 2 (Kortemark)
Vrijstaande, lage dorpswoning volgens het kadaster gebouwd in 1922. Breedhuis van vier traveeën onder zadeldak (grijze mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met witgeschilderde voorgevel boven blauw geschilderde gecementeerde plint.


ID: 91254 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Schoolwegel 4 (Kortemark)
Lage dorpswoning, vermoedelijk gebouwd circa 1923, zie datering in latei. Mogelijk opgetrokken als tweewoonst. Zes traveeën onder doorlopend zadeldak (rode mechanische pannen) met latere brede klimmende dakkapel.


ID: 91255 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Schoolwegel 5 (Kortemark)
Laag huis opgetrokken in een traditionele regionalistische stijl, hoogstwaarschijnlijk in de jaren 1920. Van de straat gescheiden door een omhaagde (ligustrum) voortuin. Verankerde rode baksteenbouw boven gecementeerde plint. Dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen) met brede dakoverstek.


ID: 91256 | Bouwkundig element

Vrijstaande Mariakapel

Slommestraat (Kortemark)
Vrijstaande Mariakapel, gebouwd in 1944 als dank voor bespaarde oorlogsellende tijdens de Tweede Wereldoorlog, zie gedenkplaat in de kapel. De kapel toont echter een grote gelijkenis met de kapel aan de Gouden-Hoofdstraat van circa 1910.


ID: 91258 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Slommestraat 12 (Kortemark)
18de-eeuwse boerenhuis. Ten westen, een dwars op het boerenhuis gepositioneerd, recenter landgebouw. Gelegen binnen een ruime tuin met restant van een boomgaard, toegankelijk via een onverharde oprit. Van de straat afgescheiden door een taxushaag en knotwilgen.


ID: 91257 | Bouwkundig element

Hoeve  't  Hof 't Slommeke

Slommestraat 4 (Kortemark)
Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom het erf: boerenhuis met links aansluitende stalling, een vrijstaande schuur parallel aan de straat en een bakhuis achter het huis. Deels begraasd, deels gekiezeld erf aan de straatzijde afgezoomd door ligustrumhaag. Twee lindes bij de erfoprit waartussen een smeedijzeren hek met rechts voetgangersdoorgang. Restant boomgaard.


ID: 91410 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Smissestraat 3 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling (nu ingenomen door woonhuis), vermoedelijk uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog. Verharde erfoprit aan rechter zijde afgesloten door smeedijzeren hek. Verankerde, gele baksteenbouw van drie traveeën + een staltravee boven een gecementeerde plint.