Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91311 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met linde en boomkapel

Steenstraat 67 (Kortemark)
Aan de weg gelegen hoeve met huidige bestanddelen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bij de erftoegang, oude lindeboom met houten kapelletje.


ID: 91313 | Bouwkundig element

Hoeve

Steenstraat 75 (Kortemark)
Hoevesite ten noordwesten van de Steenstraat gelegen. Losse, lage bakstenen bestanddelen, U-vormig rondom het begraasde erf gegroepeerd. Korte gekasseide erfoprit, ijzeren hek. Rechts van de hoeve, omhaagde (meidoorn) weide met poel, knotwilgenrij.


ID: 91315 | Bouwkundig element

Herberg Den Vliegende Boomgaard

Steenstraat 87 (Kortemark)
Vrijstaande woning uit de jaren 1920. Links, onverharde erfoprit. Verankerde rode baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen) met brede dakoverstek.


ID: 91316 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Steenstraat 90 (Kortemark)
In kern 18de-eeuwse boerenwoning, zie jaartal "177…" in donkerder baksteen in de rechter zijgevel. Baksteenbouw onder zadeldak, geknikte dakoverstek op klossen. Witgeschilderde straatgevel van vier traveeën, linker travee recenter bijgebouwd.


ID: 91317 | Bouwkundig element

Dorpswoning met geïncorporeerd nutsgebouwtje

Steenstraat 95 (Kortemark)
Vrijstaande dorpswoning met geïncorporeerd nutsgebouwtje (nu garage), volgens het kadaster gebouwd in 1908 tegelijk met het naastliggend pand rechts ervan. Lage verankerde rode baksteenbouw van vier traveeën boven grijsgeschilderde gecementeerde plint; zadeldak (rode Vlaamse pannen).


ID: 91318 | Bouwkundig element

Dieperliggende kleine hoeve

Steenstraat 99 (Kortemark)
Dieperliggende kleine hoeve bestaande uit een vrijstaand boerenhuisje met een haaks landgebouw rond een onverhard erf, toegankelijk via een onverharde oprit.


ID: 91447 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Terreststraat 6 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, aansluitend bij het traditionele langgeveltype (stal aanleunend bij het boerenhuis). Oriëntatie parallel aan de straat met voorliggend begraasd erf. Volgens het kadaster wordt de hoeve samen met een kleiner achterliggend parallel volume gebouwd in 1923 door T. Spruytte-Schouteten. In 1949 wordt de hoeve uitgebreid met drie landgebouwen en wordt het achterliggend landgebouw vergroot. Lage geel/ oranje baksteenbouw.


ID: 91092 | Bouwkundig element

Gemeentelijke Begraafplaats

Torhoutstraat (Kortemark)
De begraafplaats werd aangelegd na de Eerste Wereldoorlog. Ingedeeld in twee zones, een oudere en een recentere. Toegankelijk via smeedijzeren hekken gevat tussen twee vierkante bakstenen pijlers. Monumentale treurwilg accentueert ingang. Perceel deels ommuurd (straatzijde), deels afgezoomd door haagbeuk en knotlindes. Oudste grafteken 1854.


ID: 91097 | Bouwkundig element

Mariakapel in tuinmuur

Torhoutstraat (Kortemark)
Mariakapel in tuinmuur van hoekhuis uit de jaren 1950. De kapel wordt oorspronkelijk opgericht in het Mariajaar (vermoedelijk 1954, na belofte voor genezing), maar is heropgericht in 1998. Bakstenen kruis geflankeerd door twee rijen glasdallen en rechthoekige nis met beeld van piëta.


ID: 91105 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Torhoutstraat (Kortemark)
Onze-Lieve-Vrouwkapel met neogotische inslag. Volgens literatuur zou de kapel gebouwd zijn op de uithoek van de eigendommen van de hoeve de "Proosdie", een hoeve die vernield werd tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien niet heropgebouwd werd. Volgens het kadaster is de kapel gebouwd in 1864, door de gemeente Kortemark. Herstelling in 1999.