Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91106 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Torhoutstraat 40 (Kortemark)
Gemeenteschool gebouwd circa 1873, wellicht gedeeltelijk herbouwd na de Eerste Wereldoorlog. Volgens literatuur is de gemeenteschool in 1867 vanuit de Hoogledestraat naar de Torhoutstraat overgebracht. Het kadaster noteert bij de mutatie van 1873 de bouw van de gemeenteschool als T-vormig volume. Blijkens de inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten wordt de 'gemeenteschool voor jongens' in 1921-1930 heropgebouwd naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout).


ID: 91093 | Bouwkundig element

Notariswoning

Torhoutstraat 5 (Kortemark)
Voormalige notariswoning uit het laatste kwart van de 18de eeuw, zie jaarankers "1776" in de rechter zijgevel. Rood- en geelbakstenen gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, met links en rechts aansluitende traveeën oorspronkelijk onder lessenaarsdak. De woning is gelegen in een ommuurde tuin, voorzien van twee treuressen, rododendron, buxus- en hulstbomen, geknotte acacia, een deels bewaarde hoogstammige fruitboomgaard, een verwilderde gloriette en in de voortuin een vijver met dubbele grot.


ID: 91094 | Landschappelijk element

Opgaande beuk in tuin notariswoning

Torhoutstraat 5 (Kortemark)
De opgaande beuk, bevindt zich in de tuin van een notariswoning.


ID: 91107 | Bouwkundig element

Villa uit het interbellum

Torhoutstraat 50 (Kortemark)
Villa van circa 1936 in smal parallelstraatje (deel van het oude tracé van de Torhoutstraat). Voortuintje met laag muurtje in breuksteen; rode beuk en diverse coniferen. Volgens het kadaster in 1936 gebouwd door Maurice Vandewalle-Astaes, onderwijzer te Kortemark (de gemeenteschool van Kortemark ligt vlakbij). Volgens de mutatie van 1953 wordt het huis vergroot en in de achtertuin een serre gebouwd. Roodbakstenen villa van één bouwlaag onder gemansardeerd tentdak (rode mechanische pannen). Markerende erkers en rondbogige muuropeningen voor het portaal. In het portaal, bewaarde rechthoekige deur met geometrische beglazing.


ID: 91108 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Torhoutstraat 62 (Kortemark)
Dorpswoning vermoedelijk daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, schuin op de straat ingeplant. Vormt een visuele eenheid met het eveneens schuin op de straat ingeplante nummer 64.


ID: 91109 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Torhoutstraat 64 (Kortemark)
Dorpswoning van circa 1927 zie kadaster, schuin op de straat ingeplant. Vormt een visuele eenheid met het eveneens schuin op de straat ingeplante nummer 62. Voortuintjes.


ID: 91110 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met stal en cichorei-ast

Torhoutstraat 70 (Kortemark)
Roodbakstenen huis van vijf traveeën met links aansluitende stal van twee traveeën, anderhalve bouwlaag onder zadeldak met rechter dakschild. Wellicht is het geheel in de loop van de 20ste eeuw met een halve bouwlaag opgetrokken. Links aansluitend voormalige cichorei-ast of suikerdrogerij, nu onder lessenaarsdak. Volgens de mutatie van 1897 worden de volumes aan de straat gebouwd door de Kortemarkse koopman Hendrik Farasijn-Ceenaeme. Bij de mutatie van 1914 wordt de suikerdrogerij vergroot.


ID: 91111 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Torhoutstraat 83 (Kortemark)
Kleine hoeve op een spits hoekperceel gelegen, gekenmerkt door meidoornhaag en hoogstamboomgaard op het erf. Site als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828, Alexander Kimpe, landbouwer te Kortemark is dan eigenaar) langs het oude tracé van de Torhoutstraat (de huidige Hermitagestraat). Bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), V-vormig rondom het erf gegroepeerd.


ID: 91112 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Torhoutstraat 89 (Kortemark)
Vrijstaand huis in tuin gelegen, verzorgd hekwerk met poorten, boven laag bakstenen muurtje. Volgens het kadaster in 1933 gebouwd door een Kortemarks landbouwer. Huis op L-vormige plattegrond, aansluitende haakse nutsgebouwen aan de achterzijde. Rode baksteenbouw boven gecementeerde plint met schijnvoegen, gebruik van witte sierbaksteen voor fries; zadeldaken (blauwe mechanische pannen).


ID: 91095 | Bouwkundig element

Gildezaal

Torhoutstraat 9 (Kortemark)
Voormalige gildezaal van circa 1912. Naamgeving naar beschermde beuk in de Torhoutstraat, en kunstwerk vervaardigd uit beukenstam in het Cultureel Centrum.