30839 resultaten
ID: 91446 | Bouwkundig element
Vlaestraat (Kortemark)
Eén van twee gelijkaardige Duitse betonnen posten uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakten van de 'Flandern I - Stellung'.
ID: 91449 | Bouwkundig element
Vlaestraat (Kortemark)
Mariakapel, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gelegen aan de erfoprit van de dieperin gelegen verbouwde hoeve, aan de rand van de naastgelegen akker.
ID: 91448 | Bouwkundig element
Vlaestraat 2 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Losse bestanddelen georganiseerd rond een deels begraasd erf, toegankelijk via een onverharde oprit. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) zijn twee kleine volumes en een groter volume in een boomgaard afgebeeld. Het groot volume is opgetekend op dezelfde plaats als de huidige schuur.
ID: 91261 | Bouwkundig element
Vrijbosstraat (Kortemark)
Vrijstaande Mariakapel, bij erftoegang van verbouwde hoeve vermoedelijk daterend uit de jaren 1920. Bepleisterde en witgeschilderde bakstenen kapel onder zadeldakje (grijze en rode mechanische pannen). Korfbogige deuropening met blauwbeschilderde vleugeldeur.
ID: 91450 | Bouwkundig element
Vrijbosstraat 10 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning, in 1921 door de weduwe en kinderen van rentenier August Verla-Vandenbroucke herbouwd na oorlogsschade. Verankerde rode baksteenbouw van twee traveeën, een opkamertravee en twee linker staltraveeën onder zadeldak.
ID: 91262 | Bouwkundig element
Vrijbosstraat 4 (Kortemark)
Hoeve met losse, lage bestanddelen in U-vormige opstelling gelegen op een helling met omliggende weiden. Begraasd erf toegankelijk via een smeedijzeren hek tussen twee lindes aan de erfoprit. Volgens kadastergegevens heropgebouwd in 1921 na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hierbij werden verschillende oorspronkelijke muren gerecupereerd (zie vermelding op mutatieschetsen). De oude hoeve is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als twee vrijstaande gebouwen in een haakse opstelling, gelegen binnen een boomgaard.
ID: 308439 | Bouwkundig element
Vrijbosstraat 8 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning, in 1906 gebouwd door herbergierster Decruydt ter vervanging van oudere bebouwing. Gele verankerde baksteenbouw van twee traveeën, opkamertravee en staltravee onder zadeldak.
ID: 91451 | Bouwkundig element
Vuilpanstraat 10-11 (Kortemark)
Samenstel van dorpswoningen, dwars op de weg georiënteerd.
ID: 91452 | Bouwkundig element
Vuilpanstraat 13 (Kortemark)
Kleine achterin gelegen hoeve. Op het kadaster plan (circa 1827) wordt reeds een huis afgebeeld, eigendom van de wever Jan Vanthuyne uit Zarren. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Volgens kadaster wordt de woning circa 1859 door werkman Petrus Desnijder vergroot en gesplitst en uitgebreid met een schuurtje. Circa 1950 worden het huis en het schuurtje vergroot, bij het huis komt een achterbouw. Losse bestanddelen met L-vormige opstelling rondom een onverhard erf.
ID: 91453 | Bouwkundig element
Vuilpanstraat 15 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, haaks op de straat geplaatst. Rode baksteenbouw van vijf traveeën + één staltravee onder zadeldak (rode mechanische pannen). De linker twee traveeën en de linker zijgevel zijn gecementeerd met schijnvoegen. Licht getoogde muuropeningen onder strek. Bewaarde witgeschilderde ramen met T-indeling, vernieuwde luiken.