Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 301676 | Archeologisch geheel

Hogen Andjoen

Werkenplein (Kortemark)
In het centrum van Werken bevindt zich naast de Sint-Martinuskerk een indrukwekkende aarden heuvel, De Hoge Andjoen genaamd. Deze heuvel is het restant van een middeleeuws mottekasteel. Het is een van de best bewaarde motteheuvels van Vlaanderen.


ID: 91333 | Bouwkundig element

Burgerhuizen uit de late 19de eeuw

Werkenplein 1-3 (Kortemark)
Burgerhuizen, uit de late 19de eeuw. Reeds weergegeven op een kaart van 1892. Op een foto van 1919 afgebeeld met bakstenen parement, ramen met T-indeling en bij nummer 3 is het linker venster op de begane grond hetzelfde als de huidige rechter vensters.


ID: 91336 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Werken

Werkenplein 11 (Kortemark)
Voormalig gemeentehuis uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Opschrift "GEMEENTEHUIS" boven het portaal. Voor het gebouw ligt een roepsteen. Vrijstaand geelbakstenen (sierankers) dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen), dakvensters onder schilddakjes (leien) en afboordende gootlijst op klossen.


ID: 91340 | Bouwkundig element

Halfvrijstaand burgerhuis

Werkenplein 14 (Kortemark)
Halfvrijstaand burgerhuis vermoedelijk opgetrokken tijdens de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog. Rode baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen).


ID: 91341 | Bouwkundig element

Pastorie

Werkenplein 15 (Kortemark)
Halfvrijstaand woonhuis langs de weg van het Werkenplein naar de Sint-Martinuskerk. Volgens het kadaster gebouwd in 1849 door de kerkfabriek van Werken, mogelijk als pastorie of kosterswoning. Op een kaart van 1783 is er reeds gelijkaardige bebouwing weergegeven op deze plaats. Volgens het kadaster wordt de woning in 1876 uitgebreid in noordelijke richting.


ID: 91345 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis

Werkenplein 20 (Kortemark)
Vrijstaand burgerhuis, vermoedelijk gebouwd tijdens de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog. Deels verhard voortuintje en verharde oprit aan rechter zijde. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen), houten kroonlijst op klossen. Verankerde (sierankers) gele baksteenbouw met voorgevelparement in oranje baksteen.


ID: 91346 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Werkenplein 22 (Kortemark)
Vrijstaande villa naar verluidt opgetrokken in 1925 als buitenverblijf voor Franse dokter. Gelegen in een ruime tuin waarin onder meer oude taxus en linde. De tuin is aan de straatzijde afgesloten door een laag geelbakstenen muurtje onder ezelsrug waarop smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Verankerde gele baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen).


ID: 91347 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Werkenplein 29A (Kortemark)
Laag woonhuis, vermoedelijk opgetrokken in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Onverharde oprit aan de rechter zijde. Verankerde oranje baksteenbouw van vier traveeën boven plint in blauwe hardsteen.


ID: 91334 | Bouwkundig element

Café De Warande

Werkenplein 5 (Kortemark)
Sinds 1907 gekend als café "De Koophandel". Burgerhuis vermoedelijk daterend uit de late 19de eeuw. Reeds weergegeven op een kaart van 1892. Lijstgevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Gevel afgewerkt met een cementering voorzien van roodgeschilderde schijnvoegen.


ID: 91335 | Bouwkundig element

Halfvrijstaande dorpswoning

Werkenplein 9 (Kortemark)
Halfvrijstaand burgerhuis, vermoedelijk in kern daterend uit begin 20ste eeuw en met parement uit de jaren 1930. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.