Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91265 | Bouwkundig element

Roodbakstenen tuimuur met heiligennisje en poortje

Werkenstraat (Kortemark)
Roodbakstenen tuinmuur met heiligennisje en steekbogig poortje (horend bij Handzameplein nummer 21). Beglaasde rondboognis met ijzeren traliewerk, Mariabeeldje.


ID: 91268 | Bouwkundig element

Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw

Werkenstraat (Kortemark)
Vrijstaande pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Gebouwd in 1937 ter herdenking van het vijftienjarig bestaan van de Boerinnenbond. Gele baksteenbouw boven verbrede plint en onder zadeldakje afgedekt door daktegels steunend op kraagstenen in blauwe hardsteen. Centraal een halfronde rondboognis met Mariabeeld, geflankeerd door smeedijzeren letters "A" en "M". Daaronder een blauwhardstenen gedenkplaat met opschrift in bas-reliëf "JUBELGIFT/ BOERINNENBOND/ HANDZAME – 1937" in bakstenen omlijsting.


ID: 91350 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld en pijlerkapel

Werkenstraat (Kortemark)
Het Heilig Hartbeeld - vermoedelijk uit de jaren 1930 - is aan de straatzijde afgesloten door een smeedijzeren hek in geometrische vormgeving tussen vierkante bakstenen pijlers, dito poortje. Witstenen beeld op bakstenen sokkel. Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd circa 1937.


ID: 91351 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Werkenstraat 127A (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd schuurtje en stal. Volgens het kadaster gebouwd in 1872 door de Werkense landbouwer Vanhonsebrouck. Omhaagd voortuintje en verharde oprit aan linker zijde. Verankerde, donkerrode baksteenbouw (gecementeerde plint) onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen). Dubbelhuisopstand van vijf traveeën + rechts aansluitende travee onder lessenaarsdak. Links geïncorporeerde poort- en staltravee.


ID: 91266 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa uit het interbellum

Werkenstraat 20 (Kortemark)
Vrijstaande interbellumvilla met voortuin en verharde oprit. Volume met een parement van gele sierbaksteenbouw: vier brede traveeën en twee bouwlagen onder twee schilddaken (rode geglazuurde mechanische pannen). Het kleine linker gedeelte is gevat onder een haakse bedaking, en het centrale volume onder een dak met nok parallel aan de straat.


ID: 91267 | Bouwkundig element

Villa met nutsgebouw

Werkenstraat 21 (Kortemark)
Vrijstaande, lage woning met dieperliggend nutsgebouw aan de rechter zijde, vermoedelijk daterend uit de jaren 1920. Voortuin aan de straatzijde afgesloten door een taxushaag, verharde oprit tussen de twee gebouwen afgesloten door een vernieuwd smeedijzeren hek. Breedhuis van vijf traveeën onder zadeldak (blauwe mechanische pannen) met centraal dakvenster onder tuitgeveltje. Korfbogige deuropening met bewaarde, deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille. In rechter zijgevel, twee rondboogvensters onder druiplijst. Bewaarde ramen met waaiervormig bovenlicht.


ID: 91269 | Bouwkundig element

Hoeve het Klokhof

Werkenstraat 44 (Kortemark)
Hoeve het "Klokhof", zie literatuur en houten naambord. Site als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), maar wel al op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844).


ID: 91263 | Bouwkundig element

Vrijstaande villa

Werkenstraat 6 (Kortemark)
Vrijstaande villa binnen ruime tuin met opgaande bomen. De site met tuin is van de straat gescheiden door een haag (taxus) en leilindes, toegankelijk via gekiezelde oprit rechts van de woning.


ID: 91270 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Werkenstraat 77 (Kortemark)
Voorheen lage eenheidsbebouwing volgens kadaster in twee bouwfasen opgetrokken: nummer 79 wordt in 1897 gebouwd en nummer 77 in 1899. Alleen de linker woning is bewaard.


ID: 91264 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Werkenstraat 8 (Kortemark)
Vrijstaand, laag 19de-eeuws woonhuis met rechts een bijhorend dwars gepositioneerd landgebouwtje. Voorzien van voortuin en verharde oprit tussen beide gebouwen in. Het woonhuis wordt reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als onderdeel van een tweewoonst. Volgens een mutatieschets wordt de rechter woning in 1893 gedeeltelijk afgebroken. Het landgebouw is volgens kadastergegevens opgetrokken in 1870 en zou oorspronkelijk een stuk groter geweest zijn. In 1904 zou het zijn gereduceerd tot zijn huidig volume.