30839 resultaten
ID: 91348 | Bouwkundig element
Werkenstraat 82 (Kortemark)
Villa uit de jaren 1920-1930, gelegen in tuin. In de tuin, oude taxus, Mariagrot enzomeer. Huis op onregelmatig grondplan. Rode baksteenbouw met gebruik van blauwe hardsteen voor plint, diamantkoppen en lateien. Zadeldaken (blauwe mechanische pannen) met wolfseinden. Rechthoekige muuropeningen onder lateien en ontlastingsboog met verdiept boogveld waarin bakstenen in visgraatverband. Vernieuwd houtwerk.
ID: 91271 | Bouwkundig element
Werkenstraat 83-85 (Kortemark)
Laat 19de-eeuws, roodbakstenen samenstel van boerenarbeiderswoningen met links en rechts geïncorporeerde stalletjes, onder zadeldak (rode mechanische en Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen onder strek met grotendeels vernieuwd houtwerk.
ID: 91272 | Bouwkundig element
Werkenstraat 91 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalletje, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Omhaagd perceel (ligustrum en meidoorn). Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen).
ID: 91349 | Bouwkundig element
Werkenstraat 92 (Kortemark)
Halfvrijstaand burgerhuis, volgens het kadaster gebouwd tussen 1918 en 1926. Voortuin afgesloten door een smeedijzeren hek en twee poortjes met geometrische vormgeving tussen witgeschilderde bakstenen pijlertjes. Links, bewaarde hoge geelbakstenen tuinmuur voorzien van tandlijst onder ezelsrug. Oorspronkelijk diephuisvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
ID: 91121 | Bouwkundig element
Wilgenlaan 26 (Kortemark)
Gebouwd in 1961-1964 naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter uit Sint-Andries Brugge (bouwaanvraag van 1961, registratie in het kadaster in 1963). De monografie over Arthur Degeyter dateert de woning in 1964. De woning is gebouwd in opdracht van André Talpe-Rubbens uit Kortemark, eigenaar van de conservenfabriek Talpe te Kortemark. In 1968 wordt de woning in opdracht van A. Lambrecht uitgebreid met de garage; de oorspronkelijke garage in de woning is vandaag heringericht als dokterspraktijk. Dieper gelegen woning van het bungalowtype, voorafgegaan door grasveld omgeven door wilgen. Grote tuin, aangelegd door tuinarchitect Paul Deroose (Jabbeke); tuin omgeven door meidoornhaag en linden.
ID: 91120 | Bouwkundig element
Wilgenlaan 4 (Kortemark)
Bungalowwoning "Wilgenhof" (zie bouwplan en ijzeren opschrift op de gevel), gebouwd naar de ontwerpplannen van 1968 opgemaakt door architect Arthur Degeyter (Sint-Andries, Brugge); registratie in het kadaster in 1970. De woning is gebouwd in opdracht van Frans Catteeuw (Kortemark) en genoemd naar de omliggende wijk "Wilgenhove".
ID: 91273 | Bouwkundig element
Wittehuisstraat 14 (Kortemark)
Hoeve gelegen in een bocht van de weg, als site opklimmend tot de 18de eeuw. Langgerekte opstelling van een laag boerenhuis met rechts aansluitend een stalling, en een vrijstaande schuur, alle parallel aan de straat. Begraasd erf van de straat afgesloten door twee poorten in buisstaal (midden 20ste eeuw). Op het achtererf een deels behouden hulsthaag en knotwilgen langs de Strooibeek.
ID: 91274 | Bouwkundig element
Wittehuisstraat 20 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve met lage, losse bestanddelen in een U-vormige opstelling rond een gekasseid erf. Gelegen op een volledig omhaagd (haagbeuk) perceel dat aan de oost-, west- en zuidzijde afgezoomd is door populieren. Op vandaag 'landelijke woonboerderij' zogenaamd "De Doornhaege" met toeristische functie.
ID: 91275 | Bouwkundig element
Wittehuisstraat 26 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw (meerdere bouwnaden). Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen), links geïncorporeerd stalletje of schuurtje, zie poortje. Getoogde muuropeningen onder strek, schuiframen, bewaarde luikduimen. Haaks bakstenen stalletje onder zadeldak (rode mechanische pannen).
ID: 91122 | Bouwkundig element
Zandstraat 2 (Kortemark)
Hoeve met eind 18de-eeuwse kern, als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828) met boomgaard en poel (eigenaar is dan E. Vanlarebeke uit Gent), doch met een andere opstelling (ook U-vormig maar met de open zijde naar het zuiden). Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie). Lage, losse bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom het begraasde erf.