Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 91123 | Bouwkundig element

Hoeve 's Raevens Heerlijkheid

Zandstraat 3 (Kortemark)
De site is aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828) (eigenaar is Jos Serruys uit Antwerpen): een U-vormige opstelling rondom het erf met boomgaard, achter het huis is een grote tuin gelegen. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Circa 1872 (mutatie 1878) wordt het huis uitgebreid. Circa 1894 (mutatie 1895) wordt het huis nogmaals uitgebreid met een haakse uitbouw aan de achterzijde. Wellicht wordt daarbij de rechter zijgevel van het huis vernieuwd, zie muurankers 1894.


ID: 91455 | Bouwkundig element

Brug over de Zarrenbeek

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
Brug over de Zarrenbeek. IJzeren leuning met geometrisch motief. Ter hoogte van deze brug, weidelandschap en vallei van de Zarrenbeek met opgaande bomen. Vermoedelijk daterend van eind 19de eeuw.


ID: 91456 | Bouwkundig element

Kapel op het gehucht Zarren-Linde

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
Kapel op het gehucht "Zarren-Linde", toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Ze werd circa 1875 gebouwd door de weduwe van de Zarrense brouwer Schottey-Defubure, tevens eigenares van de achterliggende tweewoonst. Volgens literatuur zou de oorsprong van de devotie liggen in een belofte uit te voeren na genezing.


ID: 91463 | Bouwkundig element

Mariakapel

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
Mariakapel bij verbouwde, achteringelegen hoeve. De kapel dateert van na de Eerste Wereldoorlog (circa 1920), en is volgens de literatuur gebouwd als dank voor het feit dat de hoeve onbeschadigd uit de oorlog kwam (belofte 1917). Witgeschilderde baksteenbouw op rechthoekig grondplan, onder zadeldak (rode mechanische pannen). Eenvoudige gevel met rondboogportaal, topstuk met ijzeren kruisbekroning.


ID: 91465 | Bouwkundig element

Mariakapel bij de Couchezmolen

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
Mariakapel bij de "Couchezmolen" en de molenaarshoeve. De kapel is bereikbaar via brug over de gracht. Geelbakstenen kapel, als dusdanig niet aangeduid op historische en actuele kadasterplannen. De geelbakstenen opbouw van de kapel laat vermoeden dat ze dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, mogelijk uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920.


ID: 91467 | Bouwkundig element

Couchezmolen

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
De Couchezmolen is een bakstenen stellingmolen, die vroeger fungeerde als olie- en korenmolen. Vandaag fungeert de molen enkel nog als korenwindmolen. In de molen is een gemeentelijk Molenmuseum ingericht.


ID: 91457 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Zarren-Lindestraat 28 (Kortemark)
Lage dorpswoning op het gehucht "Zarren-Linde". Het huidige huis is tussen 1918 en 1923 gebouwd door D. Vanpeperstraete-Waeyaert, ter vervanging van een ouder huis met voortuin, mogelijk vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Verbouwing van de gevel in 2006. Gele baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen), centraal breed dakvenster met blinde oculus.


ID: 91458 | Bouwkundig element

Herberg In Zarren Linde

Zarren-Lindestraat 30 (Kortemark)
Herberg gelegen op het gehucht "Zarren-Linde", heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De herberg gaat minimaal terug tot 1748. Rode baksteenbouw onder gemansardeerd zadeldak (rode mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder I-profiel en korfbogige ontlastingsboog (ingevuld in visgraatverband) of strek.


ID: 91459 | Bouwkundig element

Dorpswoning en aanpalende smidse

Zarren-Lindestraat 32 (Kortemark)
Woonhuis en aanpalende smidse op het gehucht "Zarren-Linde". Gebouwd circa 1901 (sic, zie ook jaarankers in de linker zijgevel), na afbraak van een woning die reeds was weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1827.


ID: 91462 | Bouwkundig element

Hoeve

Zarren-Lindestraat 34 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve op het gehucht "Zarren-Linde". Twee oude lindebomen aan de erftoegang, roodgeschilderd ijzeren toegangshekken. Twee parallelle bestanddelen rondom een gekasseid erf.