Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 135155 | Landschappelijk geheel

Argendaalbos en Bellegembos

Bellegem (Kortrijk)
Het gebied bevindt zich op de noordwestelijke helling van het Schelde-Leie-interfluvium. Hier ontspringen enkele beekjes door de geologische opbouw van de heuvel. Centraal op de heuvelkam liggen het Argendaal- en het Bellegembos. Ze zijn omgeven door open akkerareaal. De bovenste gedeelten van de valleien worden meestal als weiland gebruikt, waar ook nog perceelsrandbegroeiing aanwezig is. Het kasteel van Argendaal is een restant van de heerlijkheid van Argendaal. Het vormt een blikvanger door de afwezigheid van omringende bossen en door de ligging op een hoogte. De hoeven ten noordwesten van de bossen zijn nog gaaf. In het gebied zijn weinig wegen en paden, de enkele die er zijn zijn onverhard. Vanop de kamlijn zijn vele zichten mogelijk naar de Schelde- en Leievallei toe.


ID: 135175 | Landschappelijk geheel

Patersmote, kasteeldomein van Marke en omgeving

Bissegem, Kortrijk, Marke (Kortrijk)
Dit gebied omvat het landbouwgebied aansluitend bij de Leievallei gekenmerkt door vochtige graslanden met knotbomenrijen als restanten van het meer gesloten meersenlandschap. De landhuissite van de Patersmote en het kasteeldomein van Marke worden opgeven door een tuin en park in landschappelijke stijl. De oostelijke grens van het park van het kasteel van Marke valt samen met de Markebeek die verder in de Leie uitmondt.


ID: 135157 | Landschappelijk geheel

Grandvalbos en Kooigembos

Kooigem (Kortrijk), Sint-Denijs (Zwevegem)
Dit gebied ligt op een zuidelijke uitloper van de interfluviale kam tussen en het Schelde- en Leiebekken. Bovenop de kam liggen het Grandval- en Kooigembos. De bossen herbergen een waardevolle en rijke (voorjaars)flora. Aansluitend bij het bos liggen enkele weilanden; de rest van de hellingsflanken ligt onder grote akkerlandpercelen zonder perceelsrandbegroeiing. De Zandbeek stroomt aan de voet van de heuvel waar het Grandvalbos op ligt.


ID: 140006 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Kortrijk

Kortrijk (Kortrijk)
Deze zone omvat de historische stadskern van Kortrijk.


ID: 59298 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1913

Aalbeeksesteenweg 46 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1913. Baksteenbouw verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen voor muurbanden en vensteromlijstingen. Aangepast rechterbovenvenster. Vernieuwd schrijnwerk.


ID: 59297 | Bouwkundig element

Karmelietenklooster en kloosterkerk Sint-Jozef

Aalbeeksesteenweg 7, 11-13 (Kortrijk)
Kloostercomplex met bijhorende kloosterkerk Sint-Jozef. Sinds 1906 hier gevestigd. Het klooster werd volledig vernield tijdens de bombardementen van 1944. Klooster en kerk werden heropgebouwd vanaf 1947, in een typische neo-Romaanse bouwstijl.


ID: 92286 | Bouwkundig element

Orgels parochiekerk Heilige Damiaan (voorheen karmelietenkerk Sint-Jozef)

Aalbeeksesteenweg 7, 11-13 (Kortrijk)
In de oude Sint-Jozefskerk (Karmelieten) was een nieuw orgel gebouwd door de gebroeders Van Bever (Brussel-Laken), in 1913-1914. De firma Van Bever stond in voor het onderhoud tot 1927. In 1926 werd het orgel van een electro-ventilator voorzien door J. Anneessens (Menen). In 1928 reviseerde hij het instrument en wijzigde lichtjes de dispositie.


ID: 61003 | Bouwkundig element

Wegkapelletje

Aalbeeksestraat (Kortrijk)
Wegkapelletje gelegen aan de ingang van de dreef die leidt naar de zogenaamde Steenbakkershoeve (Marksestraat nummer 2). Hoeve en kapel afgebeeld op een Tiendenkaart van Rollegem van 1756. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat het kapelletje aangeduid als "Chapelle de la Vierge". De kapel wordt niet afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1843) en op het primitief plan van het kadaster (circa 1835).


ID: 60444 | Bouwkundig element

Steegje met arbeiderswoningen

Aalbekeplaats 11-14 (Kortrijk)
Beluikachtig steegje met 19de-eeuwse arbeiderswoningen van één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 60441 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Cornelius

Aalbekeplaats 1A (Kortrijk)
Oostwest-georiënteerd bedehuis gelegen ten noordwesten van het plein. Tot 1969 omgeven door ommuurd kerkhof (muur verdween al in 1950). Heden omlopend pad met oude grafstenen van het voormalig kerkhof.