Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

679 resultaten


ID: 131634 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Blauw Kasteel

Bosstraat (Gavere)
De eigenlijke hoofdtoegang van het Blauw Kasteel is gelegen aan de Schaperstraat in het zuidenoosten van het domein. Vanuit het kasteelpark is er in noordwestelijke richting een dreef aangelegd in de richting van de Bosstraat. Het is een heraangelegde dreef (2008-2009) met jong plantsoen van zomereiken.


ID: 134180 | Landschappelijk element

Landgoed Kleine Berg

Grote Steenweg 187 (Geetbets)
Landgoed, circa 10 hectare, ooit met een 'jardin anglais' van 29 are en elementen van de 'ferme ornée', aangelegd circa 1800 in een site waar klei werd gewonnen, bij een tot kasteel omgebouwde hoeve, die in 1860 afbrandde en in bescheiden vorm werd heropgebouwd.


ID: 134554 | Landschappelijk element

Boerentuin

Hasseltweg (Genk)
Enkele oude bomen bij een zonevreemd gelegen vakwerkhoevetje.


ID: 133343 | Landschappelijk element

Opgaande eik in kasteeldomein Claes-Bouüaert

Mariakerke (Gent)
Twee oude bomen flankeren het tuinpaviljoen achteraan het kasteelpark. Aan de westzijde een laag vertakte tamme kastanje met een stamomtrek van meer dan 5 meter en aan de oostzijde een opgaande zomereik met een stamomtrek van meer dan 360 cm.


ID: 133345 | Landschappelijk element

Opgaande eik in kasteeldomein Claes-Bouüaert

Mariakerke (Gent)
In het Kasteeldomein van Mariakerke staat een enorme beeldbepalende opgaande zomereik met een zware stamomtrek.


ID: 122162 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof 2-98, 69A (Gent)
In 1872 kocht hertog Engelbertus van Arenberg het noordwestelijk deel van de Sint-Baafskouter te Sint-Amandsberg ter grootte van 8 hectare de zogenaamde Nieuwhofkouter. In 1873 werd naar ontwerp van architect Arthur Verhaegen begonnen aan de bouw van het begijnhof, volledig opgevat naar het patroon van de middeleeuwse begijnhoven als een ommuurde stad binnen een stad en overeenkomstig geïnspireerd op de Vlaamse gotische stijl van de 15de eeuw. Het begijnhof met zijn veertien conventen voor circa dertig begijnen en zijn tachtig huizen werd op 29 september 1874 ingehuldigd. Het begijnhof telt drie pleinen, namelijk het Sint-Elisabethplein, Sint-Beggaplein en Sint-Antoniusplein.


ID: 133051 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik in het Muinkpark

Muinkpark (Gent)
Het Muinkpark is een overblijfsel van de Gentse dierentuin die in 1851, na de verwerving van 3,3 ha weiland, door de Gentse Maatschappij voor Natuurlijke Historie werd aangelegd. Deze Zomereik heeft een stamomtrek van meer dan 3 meter en behoort tot de eerste aanplantgeneratie in het Muinkpark.


ID: 134245 | Landschappelijk element

Muinkpark

Muinkpark (Gent)
Stadspark aangelegd in landschappelijke stijl met centrale vijver en bomenbestand met erfgoedwaarde. Restant van de voormalige Gentse dierentuin.


ID: 131592 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Paradijskouter 52 (Gent)
Een zware knoteik met stamomtrek van bij de 3 meter markeert een perceelgrens als hoekboom en staat bij de erftoegang van een hoeve.


ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.