Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

209 resultaten


ID: 36262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Bueren

Brusselsesteenweg 428, Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Waterkasteel omringd door brede vierkante binnengrachten. Aan de achterzijde van het kasteel valt deze walgracht samen met de buitenste omgrachting. Toegangsbrug over de buitenwalgracht met ijzeren brugleuningen tussen overhoekse vierkante hardstenen pijlers met bolbekroning; ijzeren toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers. Waarschijnlijk dateren brug en hek uit de eerste helft van de 19de eeuw. Haast vierkant bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen, onder leien bedaking, in renaissance- en neorenaissancestijl, vermoedelijk opgericht midden 16de eeuw, licht aangepast in de 18de eeuw en gewijzigd en vergroot eind 19de eeuw. Twee gelijkaardige en symmetrisch opgestelde paviljoenen met koetshuis, paardenstal, personeelswoning en gloriëttes, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 56186 | Bouwkundig element

Goed te Boenaarde

Rekkemstraat 89 (Menen)
Tweeledige nog deels omwalde hoeve bestaande uit een mote met woonhuis en een neerhof waarin de gebouwen U-vormig opgesteld staan. Hoeve, bestaande uit al dan niet geschilderde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken en opgesteld rond een deels gekasseid, deels onverhard erf. Oostelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers met muurkapel. Onderkelderd, vermoedelijk 17de-eeuws boerenhuis. Zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak doorbroken door laadluik. Dubbele dwarsschuur. Vermoedelijk 17de-eeuws, met verankerde bakstenen lijstgevel.


ID: 22638 | Bouwkundig element

Kasteel van Wijer

Grotestraat 205 (Nieuwerkerken)
Kasteel van Wijer, huidige toestand daterend van 1910. Van het omgrachte kasteel bleef alleen de donjon met traptoren uit de 16de eeuw over.


ID: 308367 | Archeologisch geheel

Ninove burcht

Leo Moeremansplaats, Meerbekeweg, Paul De Montplein (Ninove)
De heren van Ninove bouwden wellicht al in het derde kwart van de 11de eeuw langs de weg Ninove-Brussel een motte, ingeplant tussen twee (ondertussen verdwenen) Denderarmen. De kaart van Jacob Van Deventer (ca. 1545), de vroegste afbeelding van de burchtsite, toont de laatmiddeleeuwse situatie na een intensief proces van ‘verstening’ met duidelijk herkenbaar de brede mottegrachten, de ringmuur rond opper- en neerhof, de donjon, talrijke nutsgebouwen en de ‘Kruiskapel’, waar relieken van het Heilig Kruis bewaard werden.


ID: 9518 | Bouwkundig element

Kasteel van Voorde

Sint-Marcellusstraat 9A (Ninove)
Huidig kasteel gebouwd in 1539-40; herenhuis op de binnenplaats gebouwd in 1827. Waterburcht, een gesloten rechthoekig massief met vierkant binnenplein, geflankeerd door vier ronde hoektorens; twee kleinere torentjes flankeren de inrijpoort met ophaalbrug. Huidig kasteel met behouden aanleg: vier vleugels gegroepeerd rondom de vierkante gekasseide binnenplaats. Van de laatmiddeleeuwse, versterkte burcht, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, blijven de noordvleugel met ingangspoort, flankerende torentjes en twee hoektorens, de deels behouden achtergevel van de oostvleugel en de zandstenen onderbouw van de zuidvleugel bewaard.


ID: 307857 | Archeologisch geheel

 Hof de Bruwaan

Boterstraat, Industriepark "De Bruwaan" (Oudenaarde)
De site is gelegen in Bevere, een deelgemeente van Oudenaarde. Het opperhof en een deel van de gracht is nog zeer goed bewaard en is duidelijk zichtbaar in het landschap.


ID: 27369 | Archeologisch / Bouwkundig element

Hof de Bruwaan

Deinzestraat 115 (Oudenaarde)
Voormalig neerhof en koetshuis van het Kasteel Beverwaen, zetel van het leen Beverwaen gehouden van de heerlijkheid Bevere en waarvan de oudste vermelding het "huus van Bedruan" teruggaat tot 1232 met als eerst gekende eigenaar Margaretha van Bedruwaen. Achterin gelegen, voorheen volledig omgrachte ovale site met hierbinnen afzonderlijk omgracht opperhof waarop tot circa 1860 het kasteel stond.


ID: 302468 | Archeologisch geheel

Verdwenen kasteel van Reningelst

Reningelstplein (Poperinge)
Tussen de kerk en de kasteelhoeve lag het in 1793 afgebroken kasteel van Reningelst.


ID: 13864 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Broechemhof

Broechemhof 10 (Ranst)
Het is een rechthoekig kasteel van omstreeks 1650, dat werd verbouwd in de 18de en 20ste eeuw. Domein met hoeve, park, parkbos, omhaagde moestuin en ommuurde boomgaard.


ID: 13811 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Doggenhout

Doggenhoutstraat (Ranst)
Waterkasteel uit de 14de eeuw en de 17de eeuw, met vierkante plattegrond, eertijds toegankelijk via neogotisch poortgebouw van circa 1880. Gelegen in een park en toegankelijk via een dreef vanaf de Doggenhoutstraat.