188 resultaten
ID: 303457 | Landschappelijk element
Aalst-Dorp 10 (Sint-Truiden)
Ommuurde pastorietuin volgens het schema van de boerentuin, vermoedelijk qua gebruik teruggaand op de 17de eeuw.
ID: 300065 | Landschappelijk element
Engelbamp 25-31 (Sint-Truiden)
Dendrologisch waardevol park in landschappelijke stijl met riant karakter in een domein (ca 14 ha) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Kasteel afgebroken in 1948 en toren van ouder kasteel als folly op het grasveld. Oude moestuinmuren.
ID: 300059 | Landschappelijk element
Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Restant van een boompoortje dat toegang gaf tot een boomgaard op het voormalige abdijdomein Nieuwenhoven.
ID: 303475 | Landschappelijk element
Kloosterstraat 3 (Sint-Truiden)
Omhaagde en ommuurde pastorietuin uit de late 19de eeuw.
ID: 303464 | Landschappelijk element
Park 1, 1A (Sint-Truiden)
Uitzonderlijk landgoed van Europees formaat omwille van zijn ontstaan, conceptuele evolutie en bestanddelen. Uitgestrekt domein van circa 134 ha met kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter, vijver met eilandje en paviljoen, belangrijke moestuin, watermolen (op Gorsem), weilanden, hoogstamboomgaarden, bomenÂgroepen, bomengordel en bossen, verbonden door dreven, wegen en paden.
ID: 303447 | Landschappelijk element
Speelhoflaan 5 (Sint-Truiden)
Openbaar stedelijk domein van circa 11 ha, uit de tweede helft van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw; voormalig speelhof van de abten van de Sint-Trudo abdij, met neerhof opperhofstructuur. Omgracht goed met park in eenvoudige landschappelijke stijl, voormalige moestuin, lustbos, toegangsdreef en restanten van boomÂgaarden bij het voormalig kasteel met neerhof.
ID: 42778 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Albertlaan 1 (Tervuren)
Modernistische interbellum architectenwoning naar ontwerp van Henry van de Velde met bijhorende siertuin, inclusief afsluitingshagen, hekken, keermuren, solitaire bomen, leibomen, tuinterrassen en tuintrappen.
ID: 86717 | Bouwkundig element
Keidamstraat (Tielt)
Stedelijke begraafplaats, aangelegd in 1828 ter vervanging van het middeleeuwse kerkhof rond de Sint-Pieterskerk.
ID: 86736 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kortrijkstraat 17, Patersdreef (Tielt)
Voormalig minderbroedersklooster, hier gevestigd sinds het tweede kwart van de 17de eeuw, toen een nieuw, laatgotisch klooster met pandgang en -hof werd gebouwd. De huidige sobere, barokke kloosterkerk ten oosten werd gebouwd vanaf 1698 en in 1707 in gebruik genomen. De site is toegankelijk via een door lindebomen omzoomde toegangsdreef aangelegd in 1776 aan de westzijde van de Kortrijkstraat.
ID: 307972 | Landschappelijk element
Heideweg 2 (Tongeren)
Tegen de westelijke zijgevel van het woonhuis bij een hoeve werd een perelaar geplant waarvan de takken horizontaal in negen etages geleid werden. Ook tegen de zuidgevel staan nog twee leiperen met restanten van gesteltakken die horizontaal tussen de deur en de ramen werden geleid.