Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2779 resultaten


ID: 301102 | Bouwkundig element

Duitse mitrailleurpost

Spiegelstraat 2 (Assenede)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, ter hoogte van Heide opgetrokken als onderdeel van de Hollandstellung.


ID: 301040 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Stroomstraat (Assenede)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de Stroomstraat als onderdeel van de Hollandstellung.


ID: 301041 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Stroomstraat (Assenede)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de Stroomstraat als onderdeel van de Hollandstellung.


ID: 301038 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Westakkerstraat (Assenede)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog langs de Westakkerstraat, opgetrokken als onderdeel van de Hollandstellung.


ID: 79040 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bossuit

Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.


ID: 52220 | Bouwkundig element

Springstoffenfabriek La Forcite

Japanse-Kerselarenlaan 1 (Balen)
Het oorspronkelijke gebouwenbestand werd door een ontploffing grotendeels vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog; na de oorlog heropgebouwd en gemoderniseerd.


ID: 135163 | Landschappelijk geheel

Leiemeersen en Kanaal Gent-Brugge

Beernem, Oedelem (Beernem), Oostkamp (Oostkamp)
Dit gebied omvat een deel van de kanaaldepressie van Beernem met onder meer het Kanaal Gent-Brugge met bomenrij, jaagpad en enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. In het natuurreservaat Leiemeersen ligt nog een gedeelte van de oorspronkelijke loop van de Zuidleie. Aansluitend bij het kanaal en langs de (zij)beken liggen gronden die continu een hoge grondwaterstand kennen en nog steeds grotendeels als grasland (hooi- of weiland) in gebruik zijn. De percelen worden begrensd door afwateringsgrachten en sommige hebben nog knotbomenrijen langs de perceelsranden.


ID: 135141 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein Rijkevelde en omgeving

Oedelem (Beernem), Assebroek, Sint-Kruis (Brugge), Sijsele (Damme)
Door de arme zandgrond was dit gebied tot de 18de eeuw een wastine die benut werd als gemeenschappelijke graasgrond met heidevegetatie en enkele verspreid gelegen veldvijvers. In de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw werden deze minder goeie landbouwgronden aanvankelijk met loofbomen bebost, later met naaldbomen. Het landschap wordt gestructureerd door het reliëf (landduinen) en de hydrografie: centraal in de ankerplaats loopt de Meersbeek van Sijsele in west-zuidwestelijke richting. De Loweiden zijn een complex van voornamelijk weilanden en in mindere mate akkerlanden met een zeer kleinschalige percelering die historisch vrij stabiel is. De bebouwing (onder meer kasteel Rijkevelde, Hof ter Leiden en kasteel Ten Torre) bevindt zich vooral aan de rand van de vallei op hoger gelegen gronden. In de noordwestelijke uithoek ligt het natuurgebied Schobbejakshoogte.


ID: 89003 | Bouwkundig element

Militair domein

Fortstraat (Beernem)
Militair domein gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Lage roodbakstenen volumes uit de jaren 1950-1960.


ID: 89016 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Amandusparochie

Hoornstraat 7 (Beernem)
Pastorie gebouwd circa 1863 naar ontwerp van architect Buyck en gesitueerd ten noorden van de kerk. Gelegen binnen een omwalling en toegankelijk via een brug voorzien van een smeedijzeren leuning eindigend bij een bakstenen eenvoudig toegangsgebouw.