840 resultaten
ID: 73909 | Bouwkundig element
Wielendaalstraat 51 (Brakel)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen, volgens historisch kaartmateriaal teruggaand op hoeve met U-vormige aanleg en minstens tot de 17de eeuw opklimmend; huidig uitzicht resultaat van verbouwing en verkleining in 1933. Ommuurd en met ijzeren hek aan hekpijlers afgesloten erf. L-vormig, deels gewit boerenburgerhuis van twee bouwlagen onder snijdende zadel- en halve schilddaken.
ID: 54400 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 123 (Bredene)
Hoeve gelegen ten noorden van de kerk. Het huidig uitzicht resulteert voornamelijk uit ingrijpende veranderingswerken en de bouw van een nieuwe boerenhuis tijdens het interbellum.
ID: 213875 | Bouwkundig element
Fritz Vinckelaan 102 (Bredene)
Hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, op perceel ten zuiden afgesloten door haag en knotbomen. Woonhuis van twee bouwlagen en drie / twee traveeën onder zadeldak in mechanische pannen.
ID: 71990 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Blankenbergse Dijk 79 (Brugge)
De achterin gelegen omwalde hoeve is toegankelijk via een lange dreef eindigend bij een smeedijzeren hekken met hartmotieven en bevestigd aan natuurstenen pijlers voorzien van een bekronend bolornament. De toegang wordt geflankeerd door twee kastanjebomen.
ID: 77778 | Bouwkundig element
Heidelbergstraat 165 (Brugge)
Historische site, opgetrokken op een kleine bebouwbare hoogvlakte te midden van de Wulgenbroeken.
ID: 57848 | Bouwkundig element
Oostendse Steenweg 232 (Brugge)
Hoeve zogenaamd "Blauwe Toren". De vroegere naam is "Goed ten Torre". De oudste vermelding van de hoeve gaat terug tot een register van 1365. Het vermeldt Gertrudis van den Walle als houdster van het goed "dat men heet goed ten torre".
ID: 77859 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tillegemstraat 79-83 (Brugge)
Het kasteel Tillegem gaat terug op een 14de-eeuws waterkasteel dat in de jaren 1870 in de typische neogotische stijl wordt heraangekleed onder leiding van architect Jean-Baptiste Bethune. Het neerhof bij het kasteel omvat gaaf bewaarde hoevegebouwen uit 1894. Een park omgeeft het kasteel.
ID: 44598 | Bouwkundig element
Wiesbeek 25 (Buggenhout)
Imposant voormalig hoevecomplex en paardenstoeterij opgericht in 1914-1915 door Cesar Temmerman op de plaats van de oude Wiesbeekhoeve, een historische pachthoeve teruggaande tot het vroegmiddeleeuwse Heysterghem. Semigesloten complex op vierkante plattegrond met woonhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag ten noordwesten, poortgebouw en aanpalende schuur ten noordoosten, stallen ten zuidoosten en ruime paardenstallen ten zuidwesten. Gekasseid binnenerf met centrale mestvaalt, nu vijver met beplanting eromheen.
ID: 78659 | Bouwkundig element
Dammesteenweg 1 (Damme)
Imposante hoeve opklimmend tot de 16de eeuw, gelegen in het historisch stadscentrum aan de brug over de Damse Vaart. De Sint-Christoffelhoeve is één van de weinige stadshoeves, gelegen binnen de 17de-eeuwse vestinggordel rond Damme. De hoeve stond eertijds in voor de bevoorrading van de bevolking bij langdurig beleg van de stad. Wellicht zogenaamd naar de Kleine Brugse Poort of de Kristoffelpoort, heropgebouwd in 1448 op de rechteroever van de Reie.
ID: 78984 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Holleweg 2, Rijckeveldestraat 2-3 (Damme)
Rijckevelde is een kasteeldomein dat gelegen is in de zuidwestelijke hoek van Sijsele, verder lopend op grondgebied van Brugge (Sint-Kruis en Assebroek) en Oedelem (Beernem). Het domein ligt ten zuiden van het kasteeldomein van Male op Sint-Kruis, waarmee het historische banden heeft. Het domein bestaat uit een kasteel uit begin 20e eeuw met omgevend park en een toegangsdreef. Ten oosten van het kasteel bevindt zich de oudste kern van de site, bestaande uit een landhuis uit de 16e eeuw en hoeve uit de 17e eeuw.