Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5870 resultaten


ID: 19733 | Bouwkundig element

Schoolgebouw in neoromaanse stijl

Sint-Salvatorstraat 14, 14A (Gent)
Geschilderd bakstenen schoolgebouw in neoromaanse stijl volgens bouwaanvraag van 1856. Voorgevel met dubbelhuisopstand en centraal dakvenster met rondboognis en bekronend kruisbeeld. Rondboogvensters in geprofileerde arduinen omlijsting onder booglijst, verbonden door imposten; doorlopende onderdorpels.


ID: 83663 | Bouwkundig element

Parochiale Kring van de Heilige Kerst

Sint-Salvatorstraat 28-32 (Gent)
Rechts van geplaveide binnenkoer, éénlaags bakstenen gebouw onder zadeldak, geritmeerd door brede en smalle steekboognissen. Links, haaks op straat, bakstenen hoofdgebouw van negen traveeën met twee bouwlagen en hoog zadeldak, daterend uit vierde kwart 19de eeuw.


ID: 26692 | Bouwkundig element

Poort Hof te Sloten

Slotendries 3, 3A (Gent)
Gerestaureerde rechte bakstenen poortgevel uit eerste kwart 17de eeuw, afgedekt door een rij Vlaamse pannen en tussen twee lagere, rechte zijmuren grotendeels opgetrokken van 20ste-eeuwse baksteen. Enig overblijfsel van het historisch belangrijk en nog deels omwalde goed genaamd Hof te Sloten.


ID: 18721 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Het Strop van de Broeders van Liefde

Stropstraat 119 (Gent)
Het provincialaat, gebouwd in 1897, is een imposant gebouw in neoclassicistische stijl achter een hoge muur met geaccentueerde poort en overdekte doorgang. De kapel is een goed voorbeeld van een kloosterkerk in neostijl uit eind 19de en begin 20ste eeuw. De bijhorende binnentuin, aangelegd in landschapsstijl met onder meer een vijver, trompetboom, een beeldengroep en een Lourdesgrot, dateert vermoedelijk uit de aanlegfase van het Sint-Vincentiushuis of provincialaat.


ID: 21247 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Theresianenstraat 9 (Gent)
Het voormalige karmelietessenklooster klimt op tot de 17de eeuw en werd op harmonische wijze aangepast tijdens de 19de eeuw. Hierbij werd het concept van een contemplatieve kloosterorde gevolgd, namelijk met de klassieke kloosteraanleg met pandgangen rondom een vierkant pandhof ten zuiden van de kerk.


ID: 21263 | Bouwkundig element

Poortgebouw van 1764

Turrepoortsteeg 3 (Gent)
Poortgebouwtje dwars over de steeg gebouwd in 1764 als achterhuis van Oude Houtlei 10. Middenpenant voorzien van muurkapel met gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind, geflankeerd door twee lantaarns.


ID: 19937 | Bouwkundig element

Stadswoning met kapel

Visserij 201-202, 203 (Gent)
Breedhuis van twee bouwlagen met zadeldak (Vlaamse pannen) uit eind 18de eeuw, bestaande uit een dubbelhuis van vier traveeën en twee enkelhuizen van respectievelijk twee en drie traveeën.


ID: 26940 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Vroonstalledries 60 (Gent)
Barokke parochiekerk van bak- en zandsteen opgetrokken in 1683-87 ter vervanging van de vroegere kerk. Circa 1903 verlenging van het schip met vier traveeën met reconstructie van de westelijke voorgevel, toevoeging van twee zijkapellen en een nieuwe sacristie, onderbrenging van de nieuwe doopkapel naast het portaal naar ontwerp van architect Van Hoecke. Ingeplant ten oosten van de dries met omringend kerkhof afgesloten met een haag. Het kerkhof bewaart een collectie van 19de- en 20ste-eeuwse graftekens. Tegen de haag zeven statiën van de bedevaartweg van Sint-Catharina en de Heilige Marculphus, daterend van 1915.


ID: 26945 | Bouwkundig element

Hoeve Lootens

Vroonstalledries 66 (Gent)
Langgestrekte hoeve gelegen in een boomgaard. Ten noorden, boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak en rechts aanleunende stalvleugel, naar verluidt opklimmend tot 1686.


ID: 21345 | Bouwkundig element

Stadswoning

Wellingstraat 113, 113A (Gent)
Pittoresk huisje van vijf traveeën, één bouwlaag en zadeldak, vermoedelijk daterend van begin 18de eeuw.