Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

30839 resultaten


ID: 59819 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Karmelietenlaan 7 (Kortrijk)
Burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel centraal gemarkeerd door tweezijdig erkertje en uitlopend op puntgeveltje met open dakspant. Rondboogpoort waarboven nisje met Heilig-Hartbeeld.


ID: 59820 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Karmelietenlaan 9 (Kortrijk)
Dubbelhuis van circa 1920. Bakstenen lijstgevel met typerende halfronde erker. Borstwering met dubbele overhoekse muizentandfries. Vernieuwd schrijnwerk naar oud model.


ID: 60910 | Bouwkundig element

Herdenkingskruis en kapel

Kasteeldreef (Kortrijk)
Bij de ingang van de dreef staat een hardstenen kruis met onder een doodshoofd het opschrift "Memorie / op dees platse is vermoord / Wautters Carette en subit / overleden den 20 februaruis / 1713. Bidt voor zijn ziele". Daarnaast staat een bakstenen kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-vrouw van Lourdes, van circa 1891 naar ontwerp van baron Jean (de) Bethune.


ID: 60911 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10-12 (Kortrijk)
Gelegen te midden van park in landschappelijke stijl en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en zijn echtgenote Marie-Thérèse Delebecq, de weduwe van Jean Bethune. Tot op heden nog steeds bewoond door de familie (de) Bethune. Het buitenverblijf werd ontworpen door de Gentse architect Jean-Baptiste Pisson en uitgevoerd door Benjamin Dewarlez (Rijsel), die eveneens het park met belangrijke parkbomen, waterpartijen, kronkelpaden en opmerkelijke ommuurde ovale moestuin, ontwierp.


ID: 60912 | Bouwkundig element

Neerhof ter Leie

Kasteeldreef 14 (Kortrijk)
"Neerhof ter Leie" naam verwijst naar de nabijgelegen Leie (ten noorden). Hoeve opgenomen in beschermd landschap. Historische hoeve waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot 1660. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). De gebouwen werden sterk beschadigd tijdens de bombardementen van 16 maart 1944. Het wagenkot, zwingelkot en ovenbuur werden volledig vernield.


ID: 59821 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Kasteelkaai 1, 1A-B (Kortrijk)
Neoclassicistisch herenhuis, met rechts ommuurde tuin, van 1867 in opdracht van V. De Bien, medestichter van de weverij C. Destoop; heden Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling. Onderkelderd halfvrijstaand breedhuis van zeven traveeën + oorspronkelijk vier traveeën heden drie, onder pannen schilddak met één oorspronkelijke + één recente dakkapel.


ID: 59822 | Bouwkundig element

Herberg

Kasteelkaai 4 (Kortrijk)
Herberg met bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Pui met in de bovenlichten glas in lood met naam van de brouwerij: Bieren Omer Vanderghinste.


ID: 59826 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Kasteelstraat 14 (Kortrijk)
Neoclassistisch burgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Met schijnvoegen benadrukte begane grond. Bovenvensters in geprofileerde omlijsting en met sluitsteen.


ID: 59827 | Bouwkundig element

Heilig Geesthuis van de Arme Weduwnaars

Kasteelstraat 15 (Kortrijk)
Voormalig Heilig Geesthuis van de Arme Weduwnaars, "Weduwaertshuis", die zich er vestigden in 1587, huis gewijzigd in 1726, zie opschrift "DOMUS S.P.O.C. PAUPERUM ANNO 1726". In 1789 eigendom van het "Bureel van burgerlijke weldadigheid". Vanaf 1901 in particuliere handen. In 1976 gerenoveerd.


ID: 59828 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kasteelstraat 19 (Kortrijk)
Beeldbepalend burgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevel.